Naast dat Google zich voortdurend bezighoudt met het nauwkeuriger beoordelen van content elementen, worden deze nu ook gevolgd. In Google Search Console is het namelijk tegenwoordig mogelijk om vormen van structured data te volgen én te bestuderen. Dit geldt sinds 10 februari tevens voor de review snippets.

Wat is structured data?

Middels structured data weet Google meer inhoudelijke informatie over een website te geven, zonder dat bezoekers hiervoor de desbetreffende website daadwerkelijk hoeven te bezoeken. Deze zogenoemde ‘gestructureerde gegevens’ worden met een stukje code, ofwel een schema.org markup, aan pagina’s toegevoegd om extra informatie over de inhoudelijke content te verstrekken. Om deze code op een website te implementeren ondersteunt Google drie verschillende formats:

  • JSON-LD: een format dat Google adviseert te gebruiken, omdat dit eenvoudig op de website kan worden geïmplementeerd en data hierin overzichtelijk wordt weergegeven. Daarnaast kunnen er door middel van Javascript notaties gemakkelijk structured data markups aan pagina’s worden toegevoegd.
  • Microdata: via dit format kan structured data middels HTML-tags worden uitgelicht.
  • RDFa: via RDFa wordt structured data eveneens met HTML-attributen zichtbaar voor gebruikers.

Google Search Console en structured data

Indien u bezoekers voorafgaand aan hun bezoek op uw website informeert over de status van uw product of dienst door middel van structured data, kan Google Search Console enkele vormen van deze structured data volgen en analyseren. Opvolgend wordt hiervan een prestatierapport opgemaakt, waarin duidelijk wordt hoe vaak uw website aan de hand van deze data wordt getoond en wat dit voor invloed heeft op de CTR (Click Through Rate) naar uw website.

Tevens vindt u in Google Search Console het onderdeel ‘Optimalisatie’. Hierin worden de door Google geaccepteerde structured data aan een specifiek onderdeel toegevoegd en kunt u onderzoeken of de structured data van uw website over eventuele fouten beschikt. Is dit het geval? Dan kunt u deze op basis hiervan verhelpen.

Review Snippets analyseren in Google Search Console

Op 10 februari kondigde Google aan vanaf heden ook review snippets te analyseren. Hiermee wordt duidelijk in hoeverre de gele sterren het aantal bezoekers op websites beïnvloed. Bovendien kunt u nu ook hierin eenvoudig fouten achterhalen om de structured data voor reviews op uw website, daar waar nodig, te optimaliseren.

SEO-ondersteuning door online marketingbureau yndenz

Zoekt u ondersteuning bij de SEO-audit van uw website? Dan helpt online marketingbureau yndenz u uiteraard graag verder! Onze specialisten verdiepen zich graag verder in uw website en ondersteunen u volledig in het optimaliseren van uw online vindbaarheid. Daarnaast is het eveneens mogelijk om, indien gewenst, de volledige online marketing van uw website uit handen te geven. Zo zorgen wij niet alleen voor search engine optimization, maar bieden wij u ook volledige ondersteuning in website ontwikkeling, conversie optimalisatie, online adverteren en social media marketing. Neem bij interesse geheel vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier. Liever een persoonlijk gesprek? Dan kunt u ons tevens telefonisch bereiken via +31 (0)10- 73 70 738.