Terwijl meer en meer bedrijven investeren in zoekmachine optimalisatie in de reguliere zoekresultaten van Google, wordt de optimalisatie van afbeeldingen vaak vergeten. Dit, terwijl er veel mensen zijn die fysieke producten zoeken op de afbeeldingspagina van Google. Bovendien kunnen goed geoptimaliseerde foto’s ook bijdragen aan een sterke algemene online vindbaarheid. Lees onderstaand een aantal tips voor het optimaliseren van afbeeldingen in websites en webshops.

Vindbaarheid via afbeeldingen

Er zijn verscheidene redenen waarom mensen zoeken naar producten met behulp van afbeeldingen. Ten eerste wordt voor deze zoekmethodiek gekozen om inspiratie op te doen voor toepassingen, mogelijkheden of visuele aspecten van het product. Daarnaast is het erg gemakkelijk om producten te vergelijken op visuele aspecten. Als zodanig kan een consument zelf op zéér gebruiksvriendelijke wijze bepalen welk product qua uiterlijk het beste aansluit bij de eigen wensen en eisen. Wanneer men de specifieke term voor een bepaald product niet kent, dan is het vrij eenvoudig om hier achter te komen middels het zoeken op een brede zoekterm. De laatste reden, vooral belangrijk voor webwinkels met specifieke of afwijkende producten, is dat men gemakkelijk een aanbieder kan vinden op basis van het product in Google Afbeeldingen.

Link naar productpagina

Het laatstgenoemde is een van de belangrijkste aspecten waar rekening mee gehouden dient te worden bij het optimaliseren van afbeeldingen. Als consumenten op zoek zijn naar een specifiek product zullen zij, in plaats van de websites of webshops van alle aanbieders te doorzoeken, direct naar de juiste pagina gaan via de afbeelding. Daarom is het van groot belang dat de link achter iedere afbeelding verwijst naar de bijbehorende productpagina. Als men namelijk, na het klikken op een afbeelding, niet landt op de bijbehorende productpagina maar op een overzichtspagina, dan wordt een onnodige drempel opgeworpen tot aankoop van het product.

Afbeelding optimalisatie

Om te zorgen dat afbeeldingen online vindbaar zijn op de belangrijkste zoekwoorden, is het cruciaal dat hun bestandsnamen en alt- en title-attributen commercieel handig zijn ingevuld. Denk bijvoorbeeld aan het integreren van zoekwoorden waar door potentiële klanten veel op wordt gezocht. Ook een goed evenwicht tussen de kwaliteit van de afbeeldingen en hun laadtijd helpt om de online vindbaarheid positief te beïnvloeden. Zoekmachines zoals Google maken steeds vaker gebruik van de context van een afbeelding om deze te beoordelen. Om die reden is het dus erg belangrijk om tevens de tekstuele content op de productpagina te voorzien van relevante zoekwoorden.

SEO Test

Heeft u een website of webshop en wilt u hulp bij het optimaliseren van productfoto’s? Online marketingbureau yndenz helpt u graag verder! Ook kunt u zelf binnen een paar seconden (gratis en vrijblijvend!) testen op welke vlakken uw website of webshop nog kan worden verbeterd. Gebruik hiervoor onze SEO Test.

SEO QuickScan

De SEO Test van yndenz is met name ontwikkeld om u een globale indicatie te geven over de zoekmachinevriendelijkheid van uw website. Wilt u een uitgebreide en op maat gemaakte rapportage ontvangen (inclusief persoonlijke toelichting van een SEO expert)? Ook dat kan! Op verzoek voert online marketingbureau yndenz speciaal voor u een SEO QuickScan uit. In deze SEO QuickScan brengen wij het presteren van uw website of webshop in kaart, vergelijken deze met uw online concurrentie en voorzien u van concrete verbeterpunten. De kosten voor onze SEO QuickScan zijn niet meer dan een kop koffie en een uurtje van uw tijd en aandacht. Wij helpen u graag verder naar méér online rendement!