Als online marketeer wilt u natuurlijk alle inspanningen op verschillende kanalen inzichtelijk maken. Pas als alles inzichtelijk is, kan goed worden geoptimaliseerd. UTM-tagging is een goede manier om effecten van alle marketingkanalen inzichtelijk te maken. Maar wat is UTM-tagging precies en hoe werkt het?

Door UTM-tags achter de URL van een link te plaatsen, kan inzicht verkregen worden in waar bezoekers vandaan komen. Op deze manier kunnen (online) marketeers eenvoudig zien wat de effecten van (e-mail) campagnes zijn, welke kanalen goed presteren, welke uitingen het beste werken, etc.

De 5 UTM-tags

In Google Analytics wordt gebruik gemaakt van vijf verschillende UTM-tags:

  • utm_medium – Via welk soort medium bezoekers op de website belanden, bijvoorbeeld ‘referral’, ‘email’ of ‘cpc’.
  • utm_source – De bron van herkomst. De bron dient altijd te passen bij of vallen onder het medium, bijvoorbeeld ‘facebook’, ‘google’ of ‘nieuwsbrief’.
  • utm_campaign – De naam van de campagne waarbinnen de link wordt gedeeld.
  • utm_term – Geeft meer informatie over de campagne, bijvoorbeeld ‘korting’ of ‘bestaandeklanten’. Deze variabele wordt niet altijd gebruikt.
  • utm_content – Bedoeld om de aangeklikte inhoud te omschrijven, maar wordt meestal gebruikt om bijvoorbeeld A/B-groepen te onderscheiden. Deze variabele wordt niet altijd gebruikt.

Een voorbeeld van een UTM-tag achter een link kan dus bijvoorbeeld zijn: ?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=korting. Dit betekent dus dat iemand via het social media kanaal Facebook op een link heeft geklikt die onderdeel is van een kortingscampagne en zo op de website terecht is gekomen.

“UTM-tags staan niet vast. U kunt dus zelf bepalen of u een social media link onder utm_source ‘socialmedia’, ‘social’ of ‘social_media’ noemt.”

De UTM-tags kunnen onafhankelijk van elkaar worden gebruikt om extra informatie mee te sturen naar Google Analytics. Google Analytics-scripts kunnen deze parameters automatisch herkennen en opslaan in de bijbehorende dimensies.

Basiseigenschappen van goede UTM-tagging

Het belangrijkste bij het gebruik van UTM-tags is herkenbaarheid, consistentie en eenduidigheid. Zorg ervoor dat de tagging altijd herkenbaar en eenduidig is. ‘Organic’, ‘referral’ en ‘email’ spreken natuurlijk voor zich. Maar bijvoorbeeld ‘SMC’ kan meerdere betekenissen hebben. Dit kan staan voor het SMC-model, maar ook voor Social Media Campagne. Ondanks dat u zelf waarschijnlijk wel weet waar het voor staat, is het belangrijk altijd te zorgen voor herkenbaarheid voor iedereen. Daarnaast is voldoende consistentie ook zeer belangrijk. Een typefout kan al snel zijn gemaakt, waardoor een extra bron in Analytics wordt toegevoegd. Ook het variëren in hoofdlettergebruik zorgt voor onvoldoende consistentie.

“Zorg voor herkenbaarheid, consistentie en eenduidigheid.”

Door in Google Analytics naar de acquisitierapporten te kijken, kunt u zien of UTM-tagging op een correcte manier wordt gedaan. Voor de UTM-tags zijn verschillende rapporten beschikbaar, maar het rapport dat het meest wordt gebruikt is het Bron/Medium-rapport.

Hulp bij het instellen van juiste UTM-tags

Heeft u hulp nodig bij het instellen van de juiste UTM-tags, dan kunnen de online marketing experts van yndenz u hierbij van dienst zijn. Ook als u meer uit de statistieken van uw website wilt halen of hulp nodig heeft bij search engine optimization, adverteren, social media marketing of website ontwikkeling, helpt yndenz u graag! Schroom vooral niet om geheel vrijblijvend contact met ons op te nemen en uw specifieke wensen aan ons voor te leggen. Contact opnemen kan door een bericht via het online contactformulier te versturen of door te bellen naar telefoonnummer +31 (0)10 – 73 70 738. Wij kijken ernaar uit om u op weg te helpen!

Blijf op de hoogte van online marketing nieuws

Wanneer u geïnteresseerd bent in online marketing en hier graag meer kennis over wil opdoen, dan kunt u yndenz volgen op Facebook of LinkedIn. Wij houden u via deze kanalen gratis op de hoogte van de laatste trends, tips en nieuwtjes over relevante onderwerpen op het gebied van online marketing.

Meer informatie over een specifiek onderwerp

Zou u graag meer willen weten over een bepaald onderwerp op het gebied van online marketing? Neem dan gerust contact met ons op en stel uw vraag via nieuws@yndenz.com. Wij behandelen uw onderwerp dan graag uitgebreid in een volgend artikel.