Google heeft de afgelopen periode veel veranderingen moeten doorvoeren om te voldoen aan de Digital Services Act en de Digital Markets Act van de Europese Unie. Om aan laatstgenoemde te voldoen heeft Google sinds maart 2024 Consent Mode V2 geïntroduceerd. Lees in dit nieuwsbericht wat Consent Mode V2 precies is, en wat dit betekent voor uw website en Google Ads.

Wat is Consent Mode V2?

Consent Mode V2 is met name een uitbreiding van de al bestaande Google Consent Mode. In de Consent Mode zoals we die kennen werd door middel van de welbekende cookiebanner toestemming gevraagd aan bezoekers van een website om bepaalde gegevens op te slaan. Hierin kon er gekozen worden uit de volgende 5 parameters:

  • ad_storage
  • functionality_storage
  • personalization_storage
  • security_storage
  • analytics_storage

Daar komen nu dus nieuwe opties bij. Met deze nieuwe opties moet de gebruiker expliciet toestemming geven dat hun gegevens gebruikt worden voor marketingdoeleinden, zoals remarketing. De opties die erbij komen zijn:

  • ad_user_data
  • ad_personalization

Consent Mode V2 is verplicht, dus wanneer dit niet of onjuist wordt geïmplementeerd kan het gebeuren dat Google niet of onvolledig gegevens verzamelt.

Waarom wordt deze verandering doorgevoerd?

Google voert deze verandering door om te voldoen aan de Digital Markets Act. Hiermee wordt de privacy van gebruikers beter beschermd. Het is een direct antwoord op de kritiek dat er nu nog te veel gegevens verzameld worden voor doeleindes zonder dat hier expliciete toestemming voor is gegeven.

Consent Mode V2 implementeren

Voor het implementeren van Consent Mode V2 zijn er verschillende opties. Het kan bijvoorbeeld via Google Tag Manager of door gebruik te maken van een Consent Management Platform (CMP). U kunt er dus voor kiezen hier zelf mee aan de slag te gaan, of wanneer u niet genoeg tijd of kennis heeft, kunt u ook hulp inschakelen van een externe partij.

yndenz uw marketing partner

Het correct implementeren van Consent Mode V2 is slechts één van de vele zaken die geregeld dient te worden op uw website om te voldoen aan de wet- en regelgevingen inzake privacy. Daarnaast draagt het, indien correct geïmplementeerd, ook bij aan uw marketingdoeleinden. Bent u benieuwd welke activiteiten nog meer uw online bedrijfsvoering kunnen bevorderen? Neem dan gerust contact met ons op. yndenz profileert zich graag als een structurele partner en dus nadrukkelijk niet als een eenmalige leverancier. Om die reden nemen wij dan ook graag uitgebreid de tijd om inzichtelijk te maken welke activiteiten uw organisatie naar een volgend niveau kunnen halen.