In de afgelopen jaren heeft zoekmachineoptimalisatie (SEO) een enorme vlucht genomen. Bijna ieder bedrijf heeft tegenwoordig wel een website en wil zich daarmee als vanzelfsprekend van haar beste kant laten zien op het internet. Wanneer de bedrijfswebsite vervolgens niet goed wordt gevonden in online zoekmachines zoals Google, dan is dat vaak een reden om over te gaan tot zoekmachineoptimalisatie.

Malafide (online marketing)bedrijven spelen hier ‘handig’ op in door actief organisaties te benaderen met de belofte dat zij hun websites op zeer korte termijn en tegen relatief lage kosten op de eerste plaats binnen Google kunnen krijgen voor specifieke zoekwoorden. Dergelijke malafide bedrijven hebben er mede voor gezorgd dat er bij sommige ondernemers misverstanden zijn ontstaan over zoekmachineoptimalisatie. Om deze misverstanden de wereld uit te helpen, zullen wij de meest voorkomende valse verwachtingen met betrekking tot SEO voor u ontrafelen.

1. Zoekmachineoptimalisatie is gemakkelijk en goedkoop

De valse verwachting die wij het meeste tegenkomen, is dat bepaalde ondernemers SEO beschouwden als een trucje. Of anders gezegd, een handigheidje waarmee binnen zeer korte termijn het gewenste resultaat kan worden behaald. De realiteit is echter weerbarstiger. Het speelveld van zoekmachineoptimalisatie is immers constant in beweging en er dient rekening te worden gehouden met een enorme diversiteit aan factoren.

Zo hebben uw positioneringen niet enkel te maken met de staat van uw eigen website, maar zijn deze evengoed afhankelijk van de inspanningen van uw online concurrentie op het gebied van SEO. Om op gedegen wijze invulling te kunnen geven aan zoekmachineoptimalisatie, dient u onder andere enerzijds uitgebreid onderzoek uit te voeren naar de mogelijkheden die voor uw website bestaan. Anderzijds dient u in kaart te brengen wie uw online concurrentie is en hoe zij presteren. Kortom, zoekmachineoptimalisatie is alles behalve een trucje en is zeker niet gemakkelijk en goedkoop. Goedkoop blijkt vaak duurkoop, dus laat u vooral niet verleiden tot een ‘interessant dealtje’.

2. Ieder zoekwoord hoort op de eerste positie in zoekmachines

Dit brengt ons naar de tweede valse verwachting; de verwachting dat ieder zoekwoord dat is gerelateerd aan de dienstverlening van een bedrijf op de eerste positie van de zoekresultaten hoort. Gegeven het feit dat het budget voor online marketing in de regel niet onbeperkt is, maakt ook deze verwachting onrealistisch. Er zijn haast altijd concurrenten die over grotere budgetten beschikken of die een grotere bekendheid genieten. Om de strijd met dit type concurrenten aan te kunnen gaan, is het van het grootste belang dat u bepaalt op welke zoekwoorden c.q. niches u significante positioneringen kunt behalen.

Ter illustratie de volgende afweging. Zou u ervoor kiezen om €1.000,- aan marketingbudget te spenderen om uw online vindbaarheid op het zoekwoord ‘fiets’ (maandelijks 75.000 zoekopdrachten) te verbeteren van positie 88 naar positie 26? Of zou u ervoor kiezen om hetzelfde budget te spenderen om uw online vindbaarheid op het zoekwoord ‘elektrische fiets kopen’ (maandelijks 3.000 zoekopdrachten) te verbeteren van positie 9 naar positie 4?

“Is uw budget beperkt? Dan zult u strategisch de juiste zoekwoorden moeten kiezen!”

Om zoveel mogelijk rendement uit uw budget te halen, is het belangrijk om u te richten op zoekwoorden die specifiek zijn en voor daadwerkelijke verkopen of concrete verkoopkansen zorgen. Meestal zijn dat actiegerichte zoekwoorden.

3. SEO is een eenmalige uitgave

Een volgende valse verwachting is dat zoekmachineoptimalisatie een eenmalige investering is. Ten onrechte wordt weleens gedacht dat een website tot in de eeuwigheid goed blijft presteren zodra deze is geoptimaliseerd voor zoekmachines. Ook deze spreekwoordelijke vlieger gaat niet op. Gedegen SEO voor een website kan worden vergeleken met het grondig trainen door een topsporter. Ben je na hard trainen eenmaal aan de top gekomen, dan zul je moeten blijven trainen om aan de top te blijven.

De toverwoorden zijn dan ook structurele toewijding en continue aandacht. Er dient bijvoorbeeld blijvend te worden geïnvesteerd in nieuwe content en bovendien moet er gelijktijdig onverminderd aandacht blijven bestaan voor het behouden en verder uitbouwen van de autoriteitswaarde van een website. Doordat de algoritmen van zoekmachines zich blijven doorontwikkelen en uw concurrentie niet stilstaat, is rustig achterover leunen nimmer een verstandige keuze.

4. Zoekmachineoptimalisatie levert snel resultaat

Tot slot ervaren wij dat veel mensen aannemen dat de resultaten van SEO op zeer korte termijn zichtbaar zullen zijn. Zij verwachten bijvoorbeeld al binnen een maand een aanzienlijk resultaat, terwijl echte resultaten van inspanningen op het gebied van SEO over het algemeen pas na vier tot zes maanden serieus kunnen worden geëvalueerd. Wilt u toch op zeer korte termijn een betere online vindbaarheid bewerkstelligen, dan raden wij u aan om te investeren in online adverteren (SEA). Middels online adverteren, ook wel zoekmachineadverteren (SEA) genoemd, kunt u namelijk tegen betaling direct uitstekende posities in de zoekresultaten kopen. Dit kan handig zijn wanneer u een tijdelijke actie of aanbieding wilt promoten en u eenvoudigweg niet de tijd heeft om te wachten op goede organische positioneringen.

“Wilt u op zeer korte termijn goed online vindbaar zijn? Kies dan voor SEA in plaats van SEO.”

Voorkom valse verwachtingen op het gebied van SEO

Een goede online marketingpartner kan u op realistische wijze informeren over het behalen van uw doelstellingen op het gebied van online vindbaarheid. Nooit zal een betrouwbaar online marketingbureau u specifieke posities in zoekmachines beloven en nooit zal een betrouwbaar online marketingbureau uitspraken doen over de exacte tijdsduur tot het behalen van specifieke posities. Dit, omdat dat eenvoudigweg onmogelijk is. Uiteraard is het wel mogelijk om op basis van best practices en uitgebreide ervaring een zogeheten ‘educated guess’ uit te brengen.

Contact met online marketingpartner yndenz

Als online marketingpartner denken wij bij yndenz graag met u mee over alle aspecten van online marketing. Wij hebben de expertise in huis om u niet alleen te ondersteunen op het gebied van zoekmachineoptimalisatie, maar ook voor technische aanpassingen aan uw website of webshop, het adverteren in zoekmachines of het effectief inzetten van uw social media kanalen, bent u bij yndenz aan het juiste adres. Via het online contactformulier op deze website of via telefoonnummer +31 (0)10 – 73 70 738 komt u vandaag nog met ons in contact!

Geïnteresseerd in online marketing?

Bent u geïnteresseerd in online marketing en wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Volg ons dan op LinkedIn of Facebook. Op deze kanalen publiceren wij regelmatig actualiteiten en wetenswaardigheden omtrent online marketing. Ook mag u ons te allen tijde een verzoek sturen om een specifiek onderwerp met betrekking tot online marketing verder uit te diepen. Wilt u dat? Stuur dan een e-mail naar nieuws@yndenz.com.