Google heeft de zogenoemde HowTo-snippets uit hun zoekresultaten verwijderd en zal ook minder vaak FAQ-snippets tonen. Dit is een nieuwe stap in de verandering van Google naar het verder simplificeren van de zoekresultaten. De HowTo-snippets zijn zowel op desktop als mobiel volledig verdwenen, terwijl de FAQ-snippets minder vaak zullen worden getoond. Bovendien zullen voor dat laatste in principe ook alleen websites met een hoge betrouwbaarheid gebruikt worden, zoals officiële websites van de overheid.

Geen voorloper voor verandering naar Google’s AI-zoekresultaten

Google heeft ontkend dat de verwijdering van HowTo- en vermindering van FAQ-snippets uit Google Zoeken vooruitloopt op de volledige lancering van Google’s door AI geïnspireerdere Search Generative Experience (SGE), zo verklaarde Gary Illyes van Google. Er waren speculaties dat Google bepaalde functies heeft verwijderd vanwege de verschuiving naar met AI aangedreven antwoorden in SGE. Illyes benadrukte dat dit niet het doel is, maar dat het Google de vrijheid geeft om te experimenteren met “andere zaken.”

Simplificatie van zoekresultaten

Een van de drie belangrijkste punten in Illyes’ presentatie was dat Google SERP-functies verwijdert die Google-gebruikers niet gebruiken of nuttig vinden. Dit omvatte de wijziging van videothumbnails in april, waarbij Google aankondigde deze minder vaak te laten zien, en vervolgens de recente verwijdering van HowTo-resultaten en de sterk verminderde zichtbaarheid van FAQ-resultaten.

Evolutie van Google’s visie op zoekresultaten

Veel van de recente discussies over Google SGE en de visie van CEO Sundar Pichai voor de toekomst van Google lijken zich te ontwikkelen weg van het idee van “10 blauwe links” in het komende decennium. Illyes merkte echter op dat die 10 blauwe links het enige stabiele element op de SERP zijn geweest gedurende de afgelopen 25 jaar van het bestaan van Google. Hij benadrukte ook dat Google vaak veel “glanzende nieuwe dingen” lanceert waar SEO-experts te veel aandacht en middelen aan besteden. Hij adviseerde om voorzichtig te zijn bij het plannen van een langetermijnstrategie rond zoekfuncties, waarbij de blauwe linkjes voorlopig dus nog niet te lijken verdwijnen.

Het laatste SEO-nieuws

Wilt u graag op de hoogte blijven van het laatste online marketing nieuws? In ons nieuwsoverzicht vindt u altijd de belangrijkste updates op het gebied van SEO, SEA en meer. U kunt ook onze Facebook- en LinkedIn-pagina in de gaten houden voor het laatste nieuws. Daarnaast kunt u ook bij ons terecht voor het uitbesteden van uw online marketingwerkzaamheden. Neem vandaag nog vrijblijvend contact met ons op.