Het ontwikkelen van een nieuwe website voor uw organisatie is een proces waar aardig wat tijd en energie in gaat zitten. Aangezien ontwikkelingen op de gebieden techniek en design elkaar in razend tempo opvolgen, kan uw website binnen enkele jaren alweer verouderd zijn. De medewerkers van online marketingbureau yndenz begrijpen als geen ander dat de ontwikkeling van een nieuwe website of webshop niet tot uw kerntaken behoort. Om te voorkomen dat uw website of webshop sneller dan noodzakelijk aan vervanging toe is, zetten wij voor u in dit artikel alvast enkele valkuilen op een rijtje. Blijft u uit de buurt bij deze valkuilen, dan zult u zonder twijfel méér en langer plezier beleven aan uw nieuwe website.

Zorg dat alle betrokkenen zich op één lijn bevinden

Zeker binnen wat grotere organisaties heeft nagenoeg iedere afdeling invloed op de totstandkoming van een nieuwe website. Denk aan invloed op de wijze hoe de nieuwe website er qua design uit moet komen te zien, tot invloed op de aanwezige functionaliteiten, technische specificaties of tekstuele content die juist wel of juist niet moet worden geïntegreerd. Om te voorkomen dat de realisatie van een nieuwe website ontaardt in een grote chaos, is het verstandig om één projectleider aan te stellen binnen uw organisatie.

De projectleider is vervolgens verantwoordelijk voor het inventariseren van de meningen binnen de diverse afdelingen en stelt opvolgend een document op dat voorziet in de eisen voor de nieuwe website. Aan de hand van dit document kunnen eventuele knelpunten voor aanvang van de ontwikkeling worden geïdentificeerd en kunnen knopen gemakkelijker worden doorgehakt. Bovendien kan na afloop altijd worden getoetst of het project ook daadwerkelijk conform de vereisten is opgeleverd.

“Bedenk goed dat uw nieuwe website méér dient te zijn dan enkel een digitale brochure.”

Een website dient tegenwoordig veel meer te zijn dan een digitale brochure

De noodzaak voor een nieuwe website ontstaat vaak op de afdeling Marketing & Communicatie. Echter, bij een goedwerkende website komt beduidend meer kijken dan enkel het eenzijdig communiceren van een boodschap. Zo zijn structuur, gebruiksvriendelijkheid en online vindbaarheid in zoekmachines (zoals Google) allemaal van groot belang. Vooral de impact van een goede online vindbaarheid wordt nogal eens onderschat. Wordt uw nieuwe website namelijk niet goed gevonden door potentiële klanten, dan is deze eigenlijk niet veel meer dan een digitale brochure. Immers, men kan dan slechts kennis nemen van de content op uw website als men door u actief naar deze content is verwezen; bijvoorbeeld doordat u de URL van uw website heeft gedeeld.

Wordt uw website online wel goed gevonden, dan zullen ook veel potentiële klanten kennis nemen van de content op uw website zonder dat u hen daarop heeft gewezen. In dat geval is uw website een online acquisitiemechanisme geworden! Doordat het aanzienlijk efficiënter (en dus goedkoper!) is om direct bij de realisatie van een website rekening te houden met een goede online vindbaarheid, doet u er verstandig aan om in zee te gaan met de juiste experts. Naast de benodigde technische kennis, dient men eveneens te beschikken over ontwerpkwaliteiten, is verstand van zoekmachineoptimalisatie een vereiste en moet er kennis en ervaring aanwezig zijn op het gebied van gebruiksvriendelijkheid. Alleen dan weet u zeker dat uw website zal voldoen aan de relevante criteria toebehorende tot een moderne website. Het is goed te weten dat de voornoemde kwaliteiten allen binnen het team van online marketingbureau yndenz zijn vertegenwoordigd.

Onderschat nooit de benodigde tijd voor het ontwikkelen van een nieuwe website

Het traject van idee tot volledig functionele nieuwe website is er een dat al snel meerdere maanden in beslag neemt. Er zullen designs moeten worden gemaakt, er zal een sitestructuur moeten worden uitgewerkt, er zal afdoende tekstuele en grafische content moeten worden verzameld, et cetera. En, dan hebben het nog niet eens over de daadwerkelijke programmatische realisatie en het uitgebreid testen van hetgeen is gerealiseerd. Tevens zal in iedere fase meermaals overleg plaatsvinden tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Het hanteren van een ruime en realistische planning verdient dan ook absoluut de voorkeur boven het hanteren van een opportunistische planning die uiteindelijk tot veel teleurstelling zal leiden.

Houd er bovendien rekening mee dat uw nieuwe website een andere weergave krijgt op verschillende apparaten en in verschillende browsers (en browserversies). Combinaties tussen de voornoemde variabelen genereren al snel vele honderden mogelijk afwijkende weergaven. Probeer derhalve voorafgaand aan de ontwikkeling van uw nieuwe website te bepalen welke combinaties voor u het meest belangrijk zijn. En, heeft u gedurende het testen van uw website iets geconstateerd dat u wilt laten aanpassen? Stel uw webdeveloper dan te allen tijde op de hoogte van de specifieke combinatie (hardware en software) waarvan u gebruik heeft gemaakt. Op die manier kan uw webdeveloper uw specifieke situatie namelijk snel reproduceren en de aanpassing in kwestie op efficiënte wijze voor u doorvoeren.

Laat uw website ontwikkelen door yndenz

yndenz is een full-service online marketingbureau. Dit betekent dat wij alle disciplines in huis hebben voor het ontwikkelen van moderne en commercieel krachtige websites. Zo bestaat ons multidisciplinaire team uit diverse webdevelopers, designers, copywriters en online marketeers. Benieuwd naar hetgeen wij voor uw organisatie kunnen betekenen? Stuur ons een bericht via onze website of bel ons op telefoonnummer 010-7370738.