Google Analytics is een uitstekende tool om het gedrag van de bezoekers van uw website in de gaten te houden. Maar het is meer dan dat! Veel bedrijven hebben een Google Analytics account, maar gebruikt iedereen het optimaal? Het is belangrijk om niet alleen te focussen op losse statistieken, maar juist om verbanden te leggen. Met die inzichten kunt u uw website verbeteren. Wij geven 10 beknopte Google Analytics tips voor optimaal gebruik:

1. Google Analytics juist installeren

Wanneer Google Analytics niet op de juiste manier geïnstalleerd is kan het zijn dat er geen of onvolledige statistieken zijn. Om het verkeer op uw website goed te kunnen meten is het belangrijk dat in de broncode van elke pagina uw unieke Google Analytics trackingscode voorkomt.

2. Profielen

Op een Google Analytics account kunnen meerdere profielen beheerd worden. Zo kunnen er Google Adwords accounts aan worden gekoppeld, waardoor ook de kosten van de AdWords campagnes geanalyseerd kunnen worden. Daarnaast is het handig om een profiel aan te maken waarbij alle resultaten worden gemeten, een ander profiel waar interne bezoeken uit worden gefilterd en wellicht nog een profiel waarbij alleen een specifiek deel van uw website wordt gemeten, zoals bijvoorbeeld de webshop.

3. Doelen formuleren

Het formuleren van doelen in Google Analytics is heel belangrijk. Zo krijgen de data namelijk een specifieke betekenis en kunt u gericht naar deze doelen toewerken. U kunt bijvoorbeeld doelen stellen voor het aantal verkopen of voor aanmeldingen voor de nieuwsbrief. Om dit soort doelen te kunnen meten moeten de bedankpagina’s wel een unieke URL hebben.

4. Interne zoekopdrachten meten

Het meten van interne zoekopdrachten is ontzettend waardevol. Wanneer u weet naar welke termen er binnen uw website worden gezocht, kunt u hierop inspelen door bijvoorbeeld nieuwe content te ontwikkelen en in te springen op (nieuwe) behoeftes van de gebruikers. Ook kunt u hiermee nagaan of de zoekfunctie optimaal werkt, oftewel, vinden gebruikers wat ze zoeken?

5. Klikken meten

Door middel van de doelen kunnen ‘harde’ conversies worden gemeten. Maar het is ook goed om te weten wat een bezoeker doet voordat hij daadwerkelijk overgaat op een aankoop, aanmelding, of het zoeken van contact. Welke pagina’s er precies bezocht worden en het aantal klikken kunnen worden gemeten met de functionaliteit Event Tracking.

6. Dashboard inrichten

De statistieken die u belangrijk vindt om snel in te kunnen zien, kunnen worden toegevoegd aan het dashboard. Elke gebruiker kan een eigen dashboard met de desgewenste statistieken samenstellen. Een overzicht van het dashboard kunt u in PDF formaat naar uzelf e-mailen. Ook kan worden ingesteld dat deze rapporten automatisch periodiek verstuurd wordt.

7. Offline campagnes meten

Naast online activiteiten kunnen ook offline campagnes worden gemeten. Wanneer u met deze campagne mensen naar uw website wilt sturen en dit wilt meten, moeten er op de offline marketinguitingen unieke URL’s gecommuniceerd worden. Wel een belangrijk punt om rekening mee te houden is dat de statistieken hoogstwaarschijnlijk niet 100% betrouwbaar zullen zijn. Het is altijd mogelijk dat de bezoekers via een andere weg op de betreffende pagina komen. Ook is het mogelijk om opmerkingen toe te voegen in Google Analytics. Zo kunt u bijvoorbeeld bijhouden wanneer u met een specifieke offline campagne bent gestart of wanneer er een publicatie over uw organisatie is geweest. U kunt dan nagaan of er hierna grote veranderingen plaatsvinden in de statistieken.

8. Andere online advertenties meten

Ook online campagnes die niet via Google AdWords lopen kunnen worden gemeten. Hierbij is het verstandig om een aantal tags toe te voegen aan de links van de desbetreffende advertentie. Dit kan met de Google URL Builder. Het is ook mogelijk om de resultaten van deze campagnes met andere activiteiten en met de gemiddelde website resultaten te vergelijken.

9. Website optimaliseren

Betaalde en niet betaalde zoekwoorden kunnen worden geanalyseerd. Hiermee ziet u welke zoekwoorden het meest effectief, maar ook het minst effectief zijn. Met behulp van deze statistieken kunt u uw website verder optimaliseren, maar ook uw AdWords campagnes verbeteren.

10. Landingspagina’s optimaliseren en AB Testing

Het bouncepercentage (de hoeveelheid gebruikers die na de instappagina de website verlaten) is ook een belangrijk meetpunt. Het zou kunnen betekenen dat bij landingspagina’s waarbij het bounchepercentage hoog, de pagina niet goed functioneert. Wellicht is het de moeite waard om de content of het design aan te passen. Zoals ook al eerder vermeld, kunt u ook analyseren op welke pagina’s veel en op welke pagina’s weinig geklikt wordt. Wanneer u naar aanleiding hiervan iets wilt wijzigen kan een AB test nuttig zijn. Hiermee worden verschillende versies getest om na te gaan welke het beste scoort.

Google Analytics gebruiken met behulp van yndenz

Het is heel waardevol om Google Analytics optimaal te benutten. Tevens zijn er nog meer vormen van web analytics om data te verzamelen, meten en te analyseren. Wilt u meer uit de statistieken van uw website halen en heeft u daarbij hulp nodig? Als ervaren online marketingbureau helpt yndenz u graag! Stuur ons een bericht via het online contactformulier of neem telefonisch contact op via +31 (0)10 – 73 70 738.