Tijdens de coronapandemie veranderde de hele wereld, niets was zeker en dit had grote invloed op het online gedrag van mensen. Dit heeft geleid tot veel onderbroken (betaalde) campagnes en heeft ervoor gezorgd dat er een aantal nieuwe inzichten zijn ontstaan met betrekking tot de automatische biedstrategieën in Google Ads.

1. Automatische biedstrategieën passen zich snel aan aan verandering

Het is al langer bekend dat geautomatiseerde biedstrategieën opgewassen zijn tegen tijdelijke wisselvalligheid, omdat ze al langer inspelen op seizoensgebonden evenementen zoals Black Friday. De pandemie heeft ons geleerd dat we er over het algemeen op kunnen vertrouwen dat automatische biedstrategieën zich ook in een onstabiele tijd aanpassen aan de omstandigheden. Automatische biedstrategieën geven namelijk de voorkeur aan recente gegevens boven de gegevens over langere tijd, zodat we ons dus geen zorgen hoeven te maken dat er geen rekening wordt gehouden met onverwachte veranderingen.

2. Reduceer het budget van campagnes met automatische biedstrategieën in plaats van deze te pauzeren

De machine learning modellen van automatische biedstrategieën leren voortdurend. Dus ook ruim voordat campagnes ingesteld worden op automatisch bieden. De enige voorwaarde die hieraan verbonden is, is het feit dat het bijhouden van conversies dient ingeschakeld te zijn. Het systeem houdt alle data van eerdere conversies bij, waarna deze data wordt gebruikt om de kans op een volgende conversie te berekenen.

Eenmaal de drukte rondom de pandemie wat afnam, kwamen betaalde Google Ads campagnes waarbij het budget verlaagd was in plaats van te pauzeren veel sneller terug op hun oude niveau. Dit komt voornamelijk omdat de machine learning modellen die gebruikt worden bij automatische biedstrategieën de tijd hebben gehad om te blijven leren. Dit, in tegenstelling tot campagnes die gepauzeerd werden en dus geen nieuwe gegevens genereerden. Het gevolg hiervan was dat de gepauzeerde campagnes veel tijd nodig hadden om opnieuw gegevens te verzamelen en te berekenen hoe biedingen ingesteld moesten worden.

“Campagnes waarbij het budget werd verlaagd in plaats van dat de campagne werd gepauzeerd, kwamen sneller terug op hun oude niveau.”

3. Automatische biedstrategieën hebben kans op hoger conversiepercentage

Vreemd genoeg is gebleken dat automatische biedstrategieën, zoals ‘klikken maximaliseren’, beter presteerden dan normaal. En dat is best logisch, want voorheen kocht je met een campagne die ingesteld werd met biedstrategie ‘klikken maximaliseren’ klikken van de laagste kwaliteit. Dat kwam omdat de makkelijkste manier om veel klikken te genereren voor een bepaald budget was om de goedkoopste klikken te kopen. Echter, aangezien veel adverteerders hun campagnes tijdelijk onderbraken, werden veel goede klikken ook een stuk goedkoper. Dit zorgde ervoor dat een automatische biedstrategie zoals ‘klikken maximaliseren’ leidden tot een hoger conversie percentage.

4. Automatische biedstrategieën hebben populariteit gewonnen

Het laatste wat we hebben geleerd van de pandemie is dat geautomatiseerde biedstrategieën vooral veel populariteit hebben gewonnen. Waar sommige marketeers voorheen zover mogelijk weg bleven bij automatische biedstrategieën, heeft de afgelopen periode ons getoond dat het in sommige gevallen (mits deze goed opgevolgd worden) ook meer dan enkele klikken kan opleveren.

Inrichten van uw Google Ads campagne met yndenz

Om uw campagne goed te laten draaien, is het belangrijk om deze juist in te richten en nauwletten in de gaten te houden. Wilt u uw Google Ads optimaliseren, of wilt u beginnen met Google Ads? yndenz heeft de specialisten in huis om uw campagne(s) in te richten, te monitoren en te optimaliseren. Indien u hier geïnteresseerd in bent, kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen door te bellen naar +31 (0)10- 73 70 738 of ons een e-mail te sturen: info@yndenz.com.