Een groot gedeelte van de internetgebruikers is tegenwoordig actief op social media en veel bedrijven proberen social media daarom in te zetten om potentiële klanten te bereiken. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat tien procent van alle online aankopen inmiddels wordt beïnvloed door hetgeen mensen lezen en zien op social media. Een goede social media strategie is derhalve essentieel als u niet wilt worden voorbijgestreefd door uw concurrenten. Middels dit artikel voorzien wij u van een aantal waardevolle tips ten behoeve van een succesvolle social media strategie.

1. Kies de juiste social media platformen en ontwikkel een eigen identiteit

Er bestaan inmiddels honderden social media platformen. Als zodanig is het dan ook ondoenlijk om op ieder platform een account aan te maken en dit account vervolgens actief te gebruiken. Stel uzelf de vraag op welke social media platformen uw klanten zich voornamelijk bevinden en zorg ervoor dat u op deze platformen actief aanwezig bent. Wij adviseren om maximaal drie social media platformen uit te kiezen. Het is immers beter om te excelleren op een beperkt aantal platformen, dan om op een groot aantal platformen slecht te presteren.

“Het is beter om te excelleren op een beperkt aantal social media platformen, dan om op een groot aantal platformen slecht te presteren.”

Heeft u eenmaal de juiste social media platformen geselecteerd, dan wordt het zaak om op deze platformen een overtuigende identiteit neer te zetten die in lijn is met wat u als bedrijf wilt uitstralen. Schroom eveneens niet om de conversatie aan te gaan met uw (potentiële) klanten, deel actueel nieuws met betrekking tot uw onderneming en geef uw organisatie een eigen gezicht. Het is belangrijk dat u zich hierbij focust op de kernwaarden van uw bedrijf en dat u niet bang bent om irrelevante doelgroepen af te schrikken.

2. Probeer op te vallen

Voor middelmatigheid is geen ruimte op social media. Er zijn namelijk eenvoudigweg te veel bedrijven die strijden om de aandacht van dezelfde doelgroep. Probeer dus op te vallen door buitengewone content te creëren. Focus bijvoorbeeld op de bruikbaarheid van uw content. In plaats van het delen van productafbeeldingen, kunt u er ter illustratie voor kiezen om een video te (laten) ontwikkelen. Een video stelt u namelijk in staat om meer uitgebreid in te gaan op de specifieke eigenschappen en de diverse toepassingen van uw producten. Met dergelijke nuttige content maakt u vaak net even het verschil met uw concurrentie.

“Voor middelmatigheid is geen ruimte op social media; focus daarom op de bruikbaarheid van content!”

3. Bereik potentiële klanten met retargeting

Het is tegenwoordig op veel social media platformen mogelijk om te adverteren met behulp van retargeting. Hierdoor wordt u in de gelegenheid gesteld om binnen een social media platform een advertentie te tonen aan personen die reeds eerder een bezoek hebben gebracht aan uw website. Gedacht kan worden aan het tonen van een advertentie op Facebook ter promotie van een bepaald paar schoenen aan mensen die recentelijk op de website van uw schoenwinkel zijn geweest.

4. Maak gebruik van video’s

Het posten van video’s is een uitstekende manier om op te vallen op social media. Het is zelfs zo dat op Facebook berichten met een video vaak een aanzienlijk groter bereik hebben dan berichten die enkel tekst of afbeeldingen bevatten. Daarnaast is het via social media platformen zoals Facebook, Twitter, Instagram en Twitch mogelijk om een livestream te delen. Dit type content is met name geschikt om aandacht te geven aan evenementen en actuele gebeurtenissen.

5. Stimuleer medewerkers en klanten

Tot slot willen wij bedrijven aanraden om hun medewerkers en klanten actief te stimuleren om via social media de interactie met uw bedrijf aan te gaan. Een dergelijke transparante wijze van communiceren vormt immers een krachtig signaal richting potentiële klanten; een signaal dat veel vertrouwen uitstraalt! Het uitschrijven van prijsvragen of winacties, klanten verzoeken om u van feedback te voorzien inzake de kwaliteit van uw producten of het voorleggen van keuzes om producten al dan niet op te nemen in uw assortiment zijn laagdrempelige wijzen waarop u het voornoemde kunt bewerkstelligen.

Excelleer op social media met hulp van yndenz

Wilt u aan de slag met de bovenstaande tips? Online marketingbureau yndenz kan u helpen bij het vormgeven en uitvoeren van een succesvolle social media strategie. Onze experts hebben ervaring met een grote variëteit aan social media platformen in verscheidene branches. Neem daarom vandaag nog vrijblijvend contact met ons op!