In onze nieuwsberichten heeft u al vaker kunnen lezen over de ontwikkelingen op het gebied van AI, Artifical Intelligence. Dit ging dan met name over de tekst genererende modellen als ChatGPT en Bard van Google. Daarom vinden we het nu ook tijd om het over het genereren van afbeeldingen met AI te hebben, aangezien de ontwikkelingen zich hier ook in rap tempo opvolgen. In dit nieuwsbericht nemen we u dan ook mee in de twee grootste modellen, Midjourney en DALL-E, en de belangrijkste ontwikkelingen op dit gebied.

Midjourney en DALL-E

Op dit moment zijn Midjourney en DALL-E twee van de bekendste programma’s op het gebied van AI-afbeeldingen genereren. In deze blog gaan we het dan ook specifiek over deze programma’s hebben. Over het algemeen lijken de programma’s erg op elkaar, en zijn ze allebei in staat realistische afbeeldingen te genereren. Er zijn echter ook een aantal verschillen tussen de twee modellen.

Verschillen tussen Midjourney en DALL-E

Zo blinkt Midjourney uit in genereren van creatieve en originele ideeën, en is de kwaliteit van de afbeeldingen gemiddeld gezien beter dan bij DALL-E. Aan de andere kant volgt DALL-E over het algemeen beter wat er gevraagd wordt en is er dus minder snel sprake van ongewenste verrassingen. DALL-E is bovendien beter in het genereren van afbeeldingen die lijken op echte fotografie, al zijn deze afbeelding over het algemeen wel minder gepolijst. Daarnaast is DALL-E minder flexibel, omdat het alleen in staat is vierkante afbeeldingen te maken, terwijl Midjourney wel kan variëren in formaten en verhoudingen.

Verschillen in prompt engineering

Nog een belangrijk verschil zit hem in het type “prompts” die nodig zijn. Een prompt is de input die u als gebruiker aan het programma geeft op basis waarvan de afbeelding wordt gecreëerd. Bij Midjourney is het belangrijk dat u zelf tot een geschikte prompt komt, zodat u de afbeelding krijgt waar u naar op zoek bent. Dit vereist echter wel dat er geëxperimenteerd wordt met verschillende woorden, zinnen, symbolen en stijlen om de beste resultaten te krijgen. Dit kan een tijdrovend proces zijn. DALL-E daarentegen is zelf in staat prompts te creëren. Het kan een beknopte beschrijving pakken en deze ombouwen tot een gedetailleerde prompt om betere resultaten te krijgen.

Het is natuurlijk mooi om de verschillen te beschrijven, maar beter is het om dit te kunnen laten zien. Onderstaande afbeeldingen zijn gecreëerd door respectievelijk DALL-E (via Bing) en Midjourney. DALL-E heeft in dit geval slechtst 3 afbeelding gegenereerd. Over het algemeen zijn dit er echter ook 4.


Toegankelijkheid van Midjourney en DALL-E

Als u wilt beginnen met het genereren van AI-afbeeldingen, is het natuurlijk wel belangrijk om te weten hoe u deze programma’s kunt bereiken en wat de kosten zullen zijn. Bij beide kunt u eerst een bepaald aantal afbeeldingen gratis genereren. DALL-E is echter ten alle tijden gratis te gebruiken via de Bing Chat creative modus.

Alles over AI-afbeeldingen genereren bij yndenz

In dit nieuwsbericht zijn we kort ingegaan op twee van de belangrijkste programma’s voor het genereren van afbeeldingen met AI. Er is echter nog veel meer over dit onderwerp te vertellen, bijvoorbeeld over hoe u dan de perfecte prompt kunt creëren en hoe het precies zit met auteursrecht op AI-afbeeldingen. Dit, en uiteraard al het laatste nieuws over dit onderwerp, kunt u van ons verwachten. Houd ons nieuwsoverzicht of onze LinkedIn- en Facebookpagina in de gaten om niets te missen!