Facebook is bezig met het doorvoeren van grote veranderingen in de manier waarop zij berichten toont in het nieuwsoverzicht van haar gebruikers. Het is de bedoeling dat het herziene algoritme van Facebook ervoor gaat zorgen dat er meer berichten van vrienden en bekenden gaan worden getoond, terwijl berichten van bedrijven en uitgevers juist minder aandacht zullen krijgen. Deze verandering heeft dan ook grote invloed op bedrijven die stevig leunen op Facebook als online marketingkanaal.

Focus op betekenisvolle interactie

Met de voorgenomen wijzigingen wil Facebook er dit kalenderjaar al voor zorgen dat het social mediaplatform een plaats wordt waar betekenisvolle interacties tussen mensen centraal staan. Dit betekent dat berichten die enkel leiden tot een passieve ervaring, voortaan worden geweerd uit het nieuwsoverzicht op Facebook. Vooral pagina’s die normaliter berichten publiceren waar niet veel op wordt gereageerd, zullen een flinke terugval in hun organische bereik ondervinden. Bovendien worden bedrijven die hun volgers proberen te stimuleren (of proberen te manipuleren) met als doel het verzamelen van reacties, deelacties en likes, automatisch door het nieuwe algoritme afgestraft.

Straf voor ‘engagement baiting’

Het stimuleren (of manipuleren) van volgers met als doel het verzamelen van reacties, deelacties en likes, wordt door Facebook betiteld als ‘engagement baiting’. Beheerders van Facebook pagina’s die slim denken te zijn door te proberen op allerlei manieren reacties bij hun volgers uit te lokken, worden afgestraft door een kleiner bereik. Als voorbeeld geeft Facebook een post waarin volgers expliciet wordt gevraagd om deze te liken en te delen, zodat men kans maakt op een bepaalde prijs. Maar ook het vragen om ‘stemmen’ met behulp van emoji’s en het actief vragen om een bepaalde reactie behoren volgens Facebook tot engagement baiting. Facebook pakt dit fenomeen zowel aan op berichtniveau, als op paginaniveau.

“Het uitlokken van reacties, deelacties en likes wordt voortaan door Facebook afgestraft door minder bereik.”

Facebook tips voor bedrijven

De veranderingen zullen vooral van toepassing zijn op het organische bereik van berichten op Facebook. Dit is het bereik dat een bericht heeft zonder dat hiervoor is betaald. Wanneer u besluit om met uw bericht te gaan adverteren, dan zult u merken dat uw boodschap al snel een groter bereik heeft. Maar ook hier geldt, hoe beter het bericht voldoet aan de ‘spelregels’ van Facebook, hoe beter (en goedkoper) het resultaat.

Om die reden is het dan ook zaak om vooral berichten te publiceren die op een natuurlijke wijze zorgen voor interactie. Ter illustratie van dergelijke berichten benoemt Facebook live video’s en interviews met bekende personen. Daarnaast is het verstandig om goed na te denken of Facebook, als social mediakanaal, wel écht aansluit bij de manier waarop u met uw doelgroep wilt communiceren. Immers, het is te allen tijde verstandig om niet op één paard te wedden. Derhalve kunt u bijvoorbeeld het gebruik van social mediakanalen zoals Instagram, Snapchat en Pinterest in overweging nemen. Wilt u vooral online adverteren, dan kunt u bijvoorbeeld ook Google Shopping en Google AdWords overwegen.

“Publiceer vooral berichten die op een natuurlijke wijze zorgen voor interactie.”

Professionele hulp bij de inzet van online marketingkanalen

Wilt u uw online aanwezigheid effectief inzetten, maar heeft u geen idee welke online marketingkanalen daar het meest geschikt voor zijn? De experts van yndenz kunnen u hierbij helpen. Zij hebben niet alleen verstand van social media, maar ook van SEO, SEA, e-mailmarketing en tal van andere online marketingaspecten. Via het online contactformulier op onze website of door te bellen met telefoonnummer +31 (0)10 – 73 70 738 komt u direct met ons in contact. Laat yndenz u vandaag nog geheel vrijblijvend adviseren over de inzet van online marketingkanalen voor uw organisatie!

Gratis online marketingtips

Wilt u gratis op de hoogste blijven van de ins en outs van online marketing? Volg ons dan op Facebook of LinkedIn. Wij publiceren regelmatig actuele wetenswaardigheden die uw online presence naar een hoger niveau kunnen tillen. Wanneer u graag meer wilt weten over een specifiek onderwerp, dan kunt u uw verzoek sturen naar nieuws@yndenz.com. Wie weet schrijven wij er dan binnenkort wel een artikel over!