Landingspagina’s, ofwel landing pages, kunnen als onderdeel van de online marketing strategie onder andere goed worden gebruikt voor lead generatie. Dit, mits de landingspagina ontworpen en ontwikkeld is ten behoeve van conversie optimalisatie. Uit oogpunt van kostenbesparing kiezen sommige organisaties ervoor hun landingspagina (‘s) zelf te ontwikkelen in plaats van dit uit te besteden aan experts. Om dit te faciliteren zijn er een aantal ‘tools’ beschikbaar.

LaunchRock

Social Media integratie is LaunchRock een gratis service om een totale landingspagina te creëren of een design voor een lanceringspagina te ontwerpen en te implementeren. Het voordeel van deze tool is de snelheid en het gemak waarmee pagina’s kunnen worden opgebouwd en ontwikkeld. Naast de gratis dienst die LaunchRock biedt, zijn er tegen betaling ook mogelijkheden beschikbaar als een ‘announcement bar’, een ‘discovery network’, web- en gebruikers analyses en e-maillijsten. Wel wordt het door sommige gebruikers nadelig ervaren dat er slechts beperkte mogelijkheden bestaan om aanpassingen te maken aan het design en de lay-out van de betreffende landingspagina.

Unbounce

Alhoewel de dienst niet gratis is, wordt unbounce door menigeen gezien als het meest krachtige ‘do-it-yourself’ landingspagina platform. Voordelen van unbounce zijn de WYSWYG (What You See is What You Get) editor waardoor geen specifieke kennis van programmeren noodzakelijk is, het gemak waarmee zelf A/B testen uitgevoerd kunnen worden en er URL’s op maat gemaakt kunnen worden. Eveneens faciliteert unbounce een goede helpdesk. De zeer uitgebreide database met landingspagina templates is ook voor velen een reden om unbounce te gebruiken. Daarnaast is een integratie met Google Analytics mogelijk, waardoor alle belangrijke statistieken nog steeds vanaf één centrale locatie inzichtelijk zijn.

KickoffLabs

Ook KickoffLabs is een veel gebruikte oplossing om zelf landingspagina’s te creëren en te gebruiken. KickoffLabs is overigens sterk vergelijkbaar met unbounce. Men kan kiezen om middels HTML of CSS de landingspagina op te bouwen, of om van de ‘builder’ gebruik te maken waardoor geen design of programmeer kennis nodig is. Ook bestaat de mogelijkheid om verschillende diensten als Social Media en Google Analytics te integreren en scoort KickoffLabs hoge ogen op inzake hun gedegen helpdesk en goede service. Ter promotie wordt de dienst gratis aangeboden voor de creatie van één enkele pagina. De implementatie van meerdere landingspagina’s is mogelijk tegen betaling. KickoffLabs biedt naast landingspagina’s ook een aantal aanvullende diensten als nieuwsbrief templates en e-mail marketing.

Premise

Premise is ideaal voor organisaties die WordPress gebruiken als hun CMS (Content Management Systeem). Premise is namelijk speciaal ontwikkeld voor WordPress, waardoor de verschillende landingspagina’s direct in de vertrouwde WordPress omgeving gecreërd kunnen worden. Via de uitgebreide ‘point-and-click’ interface kan men zonder code gemakkelijk van alle uitgebreide functionaliteiten en designs gebruik maken die door Premise worden geboden. Ook bestaan er verschillende mogelijkheden om eenvoudige tests uit te voeren en wordt er aandacht besteed aan zoekmachine optimalisatie. Andere voordelen van Premise zijn de uitgebreide ondersteuning en tutorials die men aanbiedt en die direct in de prijs zijn inbegrepen.

Kortom, er zijn verschillende diensten beschikbaar die het mogelijk maken om snel en tegen relatief lage kosten gebruik te maken van de voordelen van landingspagina’s. Wel kan er het nadeel hiervan zijn dat, door een gebrek aan expertise op het gebied van online marketing en Search Engine Optimization (zoekmachine optimalisatie), de landingspagina minder zoekmachine vriendelijk is, er geen conversie optimalisatie plaatsvindt en er geen synergie bestaat tussen de landingspagina en de online strategie.