Precies twee maanden geleden kondigde Facebook aan de grootste verandering in haar nieuwsvoorziening ooit door te voeren. Er was voorheen veel kritiek van gebruikers dat informatie niet snel genoeg was te vinden. Bovendien vonden bezoekers dat het overgrote deel van de berichten bestond uit reclame. Dit, terwijl Facebook in beginsel juist bedoeld was als sociaal netwerk en niet als reclamebord. Om deze redenen wordt momenteel een geheel nieuw design getest door een selecte groep gebruikers. Wanneer weet niemand, maar als dit ontwerp door iedereen kan worden gebruikt, zal het ook grote gevolgen hebben voor online marketeers en online marketing campagnes.

De meest prominente verandering is dat grafische content een veel grotere rol gaat spelen. Uit onderzoek van HubSpot (2012) blijkt namelijk dat foto’s op Facebook 53% meer likes krijgen dan ‘gewone’ posts. Hieruit kan geconcludeerd worden dat de aankomende innovatie grote voordelen zal gaan hebben voor social media marketing. Daarnaast zullen gebruikers in de toekomst hun newsfeed kunnen filteren op verschillende variabelen.

Er zijn vier belangrijke filters:

•   Vriendenalleen nieuws van vrienden wordt getoond, niet van pagina’s die zijn geliked.
•   Foto’salleen grafisch content, zowel van vrienden als van fanpages.
•   Muziekalleen nieuws van fanpages van de artiesten die geliked zijn.
•   Volgendalleen berichten en foto’s van fanpages en personen die worden gevold.

Daarnaast zal de lay-out van Facebook meer op een krant gaan lijken, met rubrieken en persoonlijk gebonden content. Welke persoonlijke content dit zal zijn, wordt bepaald door het algoritme dat Facebook hanteert voor de indeling van een specifieke newsfeed. Dit algoritme wordt Edgerank genoemd en bestaat uit een drietal elementen: de affiniteit tussen de fan en de beheerder van de pagina, het type van de post en hoe lang geleden het nieuws is geplaatst. Het is natuurlijk logisch dat het belangrijk is dat fans vaak je pagina bekijken en reageren op posts. Edgerank gaat er dan ook voor zorgen dat je vaker zult verschijnen in het nieuwsoverzicht van je fans. Facebook wil echter nog niet veel loslaten over haar nieuwe algoritme, maar over het algemeen wordt aangenomen dat links en grafische content het meeste effect gaan hebben.

Ook heeft Facebook laatst haar regels omtrent afbeeldingen en omslagfoto’s aangescherpt. In advertenties en gesponsorde verslagen mag tegenwoordig dan ook niet meer dan 20% van de ruimte zijn beslagen met tekstuele content. Deze regel geldt echter enkel voor verslagen die in het nieuwsoverzicht te zien zijn. Aan oude afbeeldingen die niet (meer) worden gepromoot, is geen limiet gesteld. Ook zijn choquerende en aanstootgevende afbeeldingen natuurlijk niet toegestaan.

Als online marketeer is het vooral belangrijk om je te concentreren op de grafische content in Social Media. Pinterest, een online prikbord, is een uitstekend voorbeeld. Dit platform kan uitstekend gecombineerd worden met Facebook. Zorg er overigens wel voor dat de afbeeldingen van goede kwaliteit zijn; de meest optimale afmeting voor foto’s in het vernieuwde onderwerp van Facebook is 650 x 650 pixels. Bedenk ook dat de tekst over de bovenkant van de foto zal lopen, dus plaats daar geen logo’s of tekst.

Wilt u meer weten over de toekomstige verandering van de newsfeed van Facebook, kijk dan hier. Als vanzelfsprekend zijn wij, als online marketingbureau, te allen tijde bereid om u geheel vrijblijvend meer over de bovenstaande materie te vertellen. Hiervoor kunt u contact met ons opnemen of direct een training aanvragen.