Met virtuele assistenten als Google Voice Search en Siri is het mogelijk om door middel van een spraakbericht een zoekopdracht te doen. Voice search is momenteel de snelst groeiende manier van zoeken! Vooral jongeren spreken dagelijks een zoekopdracht in, maar de verwachting is dat 50% van de zoekopdrachten in 2020 een gesproken zoekopdracht is. Deze verandering in ons zoekgedrag heeft grote invloed op uw SEO-strategie. Want een gesproken zoekopdracht is wel degelijk anders dan een getypte zoekopdracht.

Impact op SEO

De groeiende populariteit van gesproken zoekopdrachten heeft een aanzienlijke impact op SEO. Want bij een getypte zoekopdracht worden doorgaans 3 á 4 keywords gebruikt, maar een spraakopdracht bestaat vaak uit een volledige en concrete vraag. Dus waar we voorheen onze teksten optimaliseerden voor korte en redelijk algemene zoekopdrachten (bv. ‘goedkope hypotheek’), moeten we ons nu steeds meer gaan focussen op langere zoekopdrachten (bv. ‘welke bank heeft de goedkoopste hypotheek voor mij?’). Met Google RankBrain is Google steeds beter in staat deze long tail zoekopdrachten te begrijpen.

Lokale zoekopdrachten

De toenemende spraakopdrachten hebben te maken met de eveneens toenemende mobiele zoekopdrachten. Voice search wordt voornamelijk uitgevoerd op mobiele apparaten. Omdat op mobiele apparaten drie keer zoveel lokale zoekopdrachten worden gedaan, wordt optimalisatie van lokale zoekopdrachten ook steeds belangrijker. In plaats van te zoeken naar een Italiaans restaurant in Amsterdam, willen we bijvoorbeeld weten welke Italiaanse restaurants er zijn in Amsterdam-Noord. Het is daarom essentieel dat uw bedrijf gevonden wordt via Google Mijn Bedrijf. Ook reviews spelen een grote rol bij lokale zoekopdrachten.

SEO-strategie aanpassen

Vindbaar worden op mobiele apparaten wordt steeds belangrijker. Omdat voice search en (mobiele) lokale zoekopdrachten toenemen, is het belangrijk dat u uw SEO-strategie hierop aanpast. Zet in op long tail zoekopdrachten en zorg dat uw bedrijf ook lokaal goed gevonden wordt. Wenst u hulp bij SEO? Als online marketing specialist kunnen wij u hier mee van dienst zijn. Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem telefonisch contact met ons op via het telefoonnummer +31 (0)10 – 73 70 738 of via het contactformulier.