Als marketeer weet u hoogstwaarschijnlijk al hoe u in Google Analytics inzicht krijgt in globale gebruikersgegevens zoals geslacht, leeftijd en locatie. Maar weet u ook hoe u diepere inzichten in het gebruik van uw website kunt verkrijgen? Dit kan door te segmenteren. In dit artikel lichten we een aantal segmenten uit die te gebruiken zijn in Google Analytics.

Het is namelijk geen goed idee om alle gebruikers van een website op één hoop te gooien. Slimmer is het om de gebruikers te segmenteren en zo meer verdieping aan te brengen in uw analyses.

Breng doelgroep op productniveau in kaart

Een goed beeld van uw doelgroep op websiteniveau heeft u waarschijnlijk al. Het kan echter handig zijn om uw doelgroep ook op productniveau te analyseren. Zo kunt u namelijk op basis van deze gegevens slimmer een Facebook- of displaycampagne vormgeven.

Voorbeeld: heeft u een online fietsenwinkel en wilt u graag weten wat voor soort gebruikers geïnteresseerd zijn in e-bikes? Dan is dat op de volgende manier te achterhalen:

  • Maak een nieuw gebruikerssegment aan in Analytics;
  • Selecteer onder ‘voorwaarden’ de belangrijkste pagina’s die over e-bikes gaan en bundel alle gebruikers die hierop terecht zijn gekomen in een segment;
  • Met dit segment kunt u vervolgens deze gegevens nalopen op leeftijd, interesses, locatie en geslacht en heeft u een completer beeld van de e-bikebezoeker.

Segmenteer op ‘tweede pagina’

Om erachter te komen hoe gebruikers uw website doorlopen, is de ‘tweede pagina’-dimensie zeer handig. U wilt immers graag weten welke pad gebruikers moeten bewandelen om de meeste kans te maken op een uiteindelijke conversie. U kunt hier op de volgende manier meer inzicht in krijgen:

  • Segmenteer ‘nieuwe gebruikers’ en ‘terugkerende gebruikers’ apart;
  • Klik in het landingspagina-rapport de landingspagina aan met de meest belangrijke conversies;
  • Voor deze pagina kan een tweede dimensie worden toegevoegd, waarmee u kunt achterhalen welke pagina het meest wordt bezocht na deze landingspagina;
  • Zoek naar de volgende pagina met de hoogste conversieratio’s. Zo is bijvoorbeeld te achterhalen dat als de ‘over ons’ pagina als volgende pagina wordt aangeklikt, ze wellicht meer actie ondernemen dan wanneer ze bijvoorbeeld de blog als ‘tweede pagina’ bezoeken;
  • Zo kan ervoor gekozen worden een link naar de ‘tweede pagina’ meer naar voren te laten komen op de desbetreffende landingspagina;
  • Dit proces kan herhaald worden voor alle belangrijke landingspagina’s;
  • Op deze manier krijgt u inzicht in de diverse conversiepaden op de website en kunnen alle gebruikers die een bepaald pad op de website hebben afgelegd gebundeld worden in een apart segment.

Segmenteer op basis van tijd

Achterhaal op welke tijden en op welke dagen de meeste conversies plaatsvinden. Hier kunt u op inspelen door juist op dat moment te adverteren, nieuwsbrieven te versturen of berichten te plaatsen op social media.

Analytics door yndenz

Maakt u al goed gebruik van Google Analytics of kunt u daar juist wel wat ondersteuning bij gebruiken? Weet dan dat de specialisten van yndenz u hier graag bij helpen. Eventueel kunnen zij Google Analytics geheel voor u implementeren en de data anlayseren en rapporteren. Neem contact met ons op via het contactformulier op onze website of via telefoonnummer +31 (0)10 – 73 70 738.

Blijf op de hoogte van meer nieuws

Voor meer nieuws, tips en trends op online marketing gebied kunt u yndenz volgen op Facebook of LinkedIn. Ook kunt u eens een kijkje nemen in ons nieuwsarchief, waar u artikelen vindt met betrekking tot webdesign, social media marketing, online advertising en search engine optimization.

Heeft u zelf een vraag over online marketing? Stel deze dan gerust via nieuws@yndenz.com. Wie weet behandelen we uw vraag wel in een volgend nieuwsbericht!