Op 10 mei 2023 heeft Google weer het evenement Google I/O georganiseerd. In deze conferentie zijn een hoop veranderingen bekendgemaakt door Google, onder andere op het gebied van AI. Daarnaast heeft Google een eerste inkijk gegeven in ‘het nieuwe Google’. In dit nieuwsbericht nemen we u mee in de belangrijkste veranderingen die er aan komen.

Inhoudsopgave:

Integratie met AI op nieuwe Google search experience

Waarschijnlijk de grootste aankondiging is dat Google met een hele nieuwe beleving komt voor hun zoekmachine. Gezien de ontwikkelingen van de laatste maanden zal het u niet verrassen dat AI een grote rol speelt in deze nieuwe beleving. Voor het eerst krijgen we nu ook een idee hoe Google van plan is AI toe te passen in hun zoekmachine. Voorlopig is deze nieuwe versie van Google alleen nog in de Verenigde Staten en via een wachtlijst te bereiken.

De nieuwe interface van Google

In het nieuwe Google verschijnt er eerst een box met daarin een door AI gegenereerd antwoord. Dit antwoord wordt ook duidelijk gelabeld als gegenereerd door AI. Hierin worden ook de links naar de bronnen die voor het antwoord zijn gebruikt gegeven. Vervolgens kunnen er ook vervolgvragen gesteld worden aan de AI. Onder deze box staan dan vervolgens de traditionele zoekresultaten.

Niet alles door AI beantwoord

Niet alle zoekopdrachten krijgen zo’n box met een door AI gegenereerd antwoord. Google is zich bewust van het gevaar dat AI onjuiste informatie geeft, ook wel hallucinaties genoemd. Daarom zal het bijvoorbeeld voor eventueel levensbedreigende zoekopdrachten, zoals over medicijnen, geen door AI gegenereerd antwoord tonen.

“Niet alle zoekopdrachten in het nieuwe Google krijgen een box met een door AI gegenereerd antwoord.”

Verschillen met Bing

Deze nieuwe versie van Google lijkt enigszins op het nieuwe Bing, dat al enige tijd live staat. Toch zijn er ook enkele belangrijke verschillen te ontdekken. Zo is er bij Google vooralsnog geen directe aparte chatfunctie om direct met de AI te communiceren. Dit betekent dat er geen manier is om een door AI gegenereerd antwoord te krijgen als Google deze zelf niet geeft. De citaten zijn ook op een andere manier verwerkt. Waar Bing in het antwoord zelf al aangeeft waar informatie van het internet is gebruikt, doet Google dit alleen door een lijst met links te geven onder het antwoord. Volgens Google komt dit doordat de antwoorden een mix zijn van informatie vanuit de verschillende bronnen.

Google Ads in het nieuwe Google

Google zal ook al vanaf het begin Google Ads laten zien in de nieuwe testversie van Google. Dit lijkt er voorlopig soortgelijk uit te zien als bij het huidige Google. Er zal ook een plek voor Ads zijn boven de box met het door AI gegenereerde antwoord. Er is nog geen manier om te meten of klikken en conversies uit het nieuwe of oude Google komen. Aangezien het nieuwe Google voorlopig alleen live staat als testversie in de Verenigde Staten hoeft u zich daar alleen zorgen over te maken als u ook campagnes in de VS runt.

Nieuwe updates voor huidige Google

Wanneer het nieuwe Google voor iedereen live gaat is nog niet duidelijk. Wel is duidelijk dat de ontwikkelingen voor het huidige Google voorlopig niet stilliggen. Google heeft namelijk een drietal nieuwe updates voor het huidige Google aangekondigd, die eerst in de Verenigde Staten live worden gezet.

Perspectives filter

Google heeft een nieuw filter genaamd ‘Perspectives’ toegevoegd. Wanneer iemand op dit filter klikt verschijnt er een mix aan video’s, blogs en forums als resultaten. De bedoeling hiervan is dat zoekers antwoorden van ‘echte mensen’ zien op hun vraag. Ook ziet men meteen meer informatie over het resultaat, zoals van wie het komt en hoe lang geleden het is gepost.

Over deze afbeelding

Voor tekstuele zoekresultaten is er al een ‘over dit resultaat’ functie, waar u meer kunt lezen over waarom u dit resultaat ziet in Google. Voor afbeeldingen wordt deze functie nu ook toegevoegd. Hiermee kunt u zien wanneer de afbeelding door Google is geïndexeerd, waar de afbeelding voor het eerst verscheen en op welke andere sites de afbeelding ook te zien is. Op die manier moet het makkelijker worden afbeeldingen op echtheid te controleren.

AI-label voor afbeeldingen

Het wordt ook mogelijk om een AI-label toe te geven aan afbeeldingen die door AI zijn gecreëerd. Dit kan door middel van een nieuw meta data label gedaan worden. In de zoekresultaten zal dan te zien zijn dat de afbeelding gelabeld is als ‘AI-generated’. Voorlopig kan dit alleen door makers zelf gedaan worden, omdat Google nog niet ver genoeg is om zelf AI-gegenereerde afbeeldingen te detecteren.

Bard updates aangekondigd op Google I/O

De plek van Bard in Google’s toekomstvisie is nog onduidelijk. Eerder kon u al bij ons lezen dat Google hun AI-tool Bard niet ziet als vervanger van hun zoekmachine, wat nu bevestigd is met deze aankondigingen van Google. De ontwikkeling van Bard blijft zich echter doorzetten met ook op Google I/O nieuwe aangekondigde updates. Er is geen wachtlijst meer en het is nu beschikbaar in 180 landen en territoria. De EU-landen zitten hier echter nog niet bij, vermoedelijk vanwege de privacywetgeving. Met deze updates lijkt Bard meer als concurrent voor ChatGPT te moeten gaan dienen, waar het nieuwe Google moet voorkomen dat Bing hun groei door weet te zetten.

Nieuwe integraties

Een aantal nieuwe integraties zijn toegevoegd aan Bard. Met de Kenniskaart van de zoekresultaten kunnen antwoorden nu op een visuele manier weergegeven woorden. Google Maps is toegevoegd aan Bard en met Google Lens kan men Bard nu beschrijvingen van afbeeldingen laten schrijven. Met Adobe Firefly kan Bard nu ook zelf afbeeldingen genereren. Deze functie lijkt erg op de functie die Bing eerder al toevoegde.

Blijf op de hoogte van de laatste Google I/O updates

Aangezien veel van de bovenstaande veranderingen zich nog in de testfase bevinden, zullen er ongetwijfeld nog veranderingen plaatsvinden. Wilt u zeker weten dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen? Houd dan onze website en LinkedIn in de gaten. Voor nu kunt u ook alvast onze eerdere nieuwsberichten over dit onderwerp lezen. Bent u benieuwd wat deze veranderingen betekenen voor uw SEO? U kunt ook vrijblijvend contact met ons opnemen met uw vragen.