Eind vorige week kondigde Google de BERT-update aan. Dit zou volgens Google de grootste algoritme-update in vijf jaar tijd zijn. Op basis van miljoenen zoekopdrachten heeft het bedrijf aanpassingen aangebracht in het algoritme om zo betere resultaten te kunnen tonen bij meer ingewikkelde en langere zoekopdrachten. De update zal zeker 10% van de zoekopdrachten beïnvloeden.

De BERT-update richt zich voornamelijk op het beter begrijpen van taal en om een betere interpretatie van de meer ‘conversatiegerichte’ zoekwoorden te krijgen. Google kan op deze manier nuances en context nog beter interpreteren en dit vervolgens koppelen aan de zoekresultaten die het meest overeenkomen. Op lange termijn zal de update worden uitgerold naar alle landen waar Google actief is.

“BERT helpt met het beter begrijpen van natuurlijke taal in plaats van SEO-teksten op het web.”

Wat is de Google BERT-update?

BERT staat voor “Bidirectional Encoder Representations from Transformers”. Het is een algoritme die op basis van kunstmatige intelligentie bepaalt wat de context van een zoekopdracht is. De BERT-update lijkt een logisch vervolg op de voice-search trend die in opkomst is, in combinatie met het feit dat surfers op het internet steeds langere zoektermen gebruiken. De context van zoekopdrachten zal dus centraal komen te staan en originele teksten die echt antwoord op een vraag geven, zullen hoger ranken in de SERP van Google.

Voorbeeld voor en na update

Google heeft zelf een voorbeeld gegeven van een zoekresultaat vóór en na de BERT-update. De zoekopdracht is “2019 brazil traveler to usa need a visa”. Vóór de update levert de zoekopdracht een website op die beschikt over informatie over een Visa voor mensen die vanuit de VS naar Brazilië willen reizen. Deze website zal echter geen antwoord op de vraag geven, aangezien de gebruiker juist van Brazilië naar de VS wil reizen. Na de update wordt een pagina getoond van de ambassade van de VS in Brazilië, waarop informatie te vinden is over een Visa. Hier zal de gebruiker dus wel antwoord op zijn of haar vraag krijgen. Dankzij de update begrijpt Google nu het belang van het woord “to” een stuk beter.

“Logica achter woorden en combinaties wordt beter begrepen, waardoor zoekresultaten zullen veranderen.”

Hoe in te spelen op de BERT-update?

Helaas is er, net als bij de meeste Google updates, geen bepaalde actie of maatregel die ondernomen kan worden. Het blijft altijd belangrijk, ook wanneer er geen updates plaatsvinden, om unieke content van hoge kwaliteit te schrijven. Focus hierbij niet op de zoekmachine, maar op de doelgroep. Zorg daarnaast voor goed leesbare teksten die inspelen op de achterliggende vraag van een zoekopdracht én voor een goede structuur die is voorzien van alinea’s met ondertitels. Hierdoor kan Google beter vaststellen waar de website precies over gaat. Oftewel, schenk nog meer aandacht aan de ‘on-page SEO’ van uw website!

Een optimale vindbaarheid met behulp van yndenz

Kunt u wel wat hulp gebruiken bij een optimale organische vindbaarheid van uw website? yndenz helpt u hier graag bij! Niet alleen kunnen wij u ondersteunen op het gebied van search engine optimization, ook hebben wij genoeg expertise in huis om te ondersteunen op andere online marketing gebieden, zoals bijvoorbeeld conversie optimalisatie, search engine advertising en social media marketing. Wilt u graag meer informatie of advies? Neem dan gerust contact met ons op via het contactformulier op de website of via telefoonnummer +31 (0)10 – 73 70 738.

Volg yndenz op Facebook of LinkedIn

yndenz is actief op LinkedIn en Facebook. Op deze kanalen wordt regelmatig het laatste nieuws, de beste tips en de nieuwste trends op het gebied van online marketing gedeeld. Vind u het interessant om hiervan op de hoogte te blijven? Volg ons dan gerust!

Uw vraag over online marketing

Heeft u zelf een vraag over online marketing of wilt u graag meer weten over een specifiek onderwerp? In het nieuwsarchief op onze website vindt u een heleboel artikelen over diverse aspecten op het gebied van online marketing. Blijft uw vraag onbeantwoord of heeft u niet de informatie kunnen vinden die u zocht, mail dan gerust naar nieuws@yndenz.com. Wij behandelen uw vraag of onderwerp dan graag in een volgend artikel!