Na Amerika komt de Google Home Speaker nu ook naar Nederland! Dit betekent het officiële begin van een nieuw tijdperk. Een tijdperk waarin we in onze eigen taal tegen apparatuur kunnen praten om diensten uit te voeren én om vragen beantwoord te krijgen. Maar in tegenstelling tot bij de digitale zoekmachine, zal met voice search nu slechts één zoekresultaat worden gegeven. Wat betekent deze ontwikkeling voor de positionering van uw website en hoe komt u op die ene toppositie?

De ranking van voice search hangt grotendeels nog steeds af van de reguliere SEO-werkzaamheden. Het optimaliseren van content en het opbouwen van een waardevol linknetwerk blijven dus nog altijd belangrijke aspecten voor de positie van uw website. Toch dient een website nog beter geoptimaliseerd te worden voor de ranking binnen Google Voice Search, aangezien er maar één zoekresultaat wordt gegeven. We benoemen enkele aspecten die belangrijk zijn bij het volledig optimaliseren van uw website voor voice search:

1. De lokale vindbaarheid

De resultaten van een gesproken zoekopdracht worden voornamelijk gevonden op locatie. Doordat Google uw locatie kent, krijgt u opties uit uw directe omgeving. Zorg er dus voor dat u lokaal goed gevonden wordt. Dit kan als volgt:

  • Creëer of optimaliseer een bedrijfspagina voor Google Mijn Bedrijf.
  • Schrijf content waarin zoektermen voorkomen in combinatie met uw plaatsnaam.
  • Creëer content die relevant is voor gebruikers uit de omgeving.
  • Meld uw website aan bij lokale linkbuildpagina’s.

2. Snelheid van de website

De laadsnelheid van uw website is enorm belangrijk voor uw positie binnen de ranglijst. Logisch natuurlijk, want niemand zit te wachten op een pagina die er lang over doet om te laden. Een laadtijd van zo’n vijf seconden is zelfs al te langzaam. De aandacht van een bezoeker is dan al snel verdwenen. Voorkom dit door de laadtijd continu te controleren en waar mogelijk te optimaliseren.

3. Conversationele zoekwoorden

Bij voice search worden andere woorden gebruikt dan wanneer mensen de digitale versie van de Google zoekmachine gebruiken. Niemand zal bijvoorbeeld bij voice search zeggen ‘Google Voice Search uitleg’, maar om dat in Google in te typen is dat wel prima. Content optimaliseren voor een zoekterm als ‘Wat is Google Voice Search?’ is voor voice search een logischere keuze. Gebruik dus meerdere woorden als één zoekterm. Combineer zoektermen met de klassieke vraagwoorden als wanneer, wie, hoe, wat en waarom. Dit is vervolgens eenvoudig te verwerken in bijvoorbeeld een veel-gestelde-vragen pagina of een FAQ.

4. Kort en bondig resultaat

Mensen hebben een voorkeur voor een kort en bondig antwoord. Tijd voor een lang antwoord hebben en willen ze vaak niet. Geef dus een korte, simpele en duidelijke samenvatting van het antwoord dat u wilt geven. We adviseren om een maximum van 30 woorden aan te houden. Treedt eventueel pas verderop in detail voor degenen die graag meer willen weten.

Klaar voor voice search met yndenz

Is uw website al helemaal geoptimaliseerd voor voice search of kunt u daar nog wel wat hulp bij gebruiken? De online marketingexperts van yndenz ondersteunen u hier graag bij. Doordat zij zich dagelijks bezighouden met de laatste ontwikkelingen binnen het vakgebied online marketing, en dus ook met voice search, kunnen zij u optimaal van dienst zijn. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op als u benieuwd bent naar de mogelijkheden. Dit kan door het online contactformulier op onze website in te vullen of door te bellen met telefoonnummer +31 (0)10 – 73 70 738.

De nieuwste trends en tips

Vaker op de hoogte worden gehouden van de nieuwste trends en tips rondom online marketing? Volg yndenz dan op de social mediakanalen LinkedIn en Facebook. Wanneer u meer wilt weten over een specifiek onderwerp, mail dan gerust naar nieuws@yndenz.com. Wij behandelen uw onderwerp graag in ons volgende nieuwsbericht.