Afgelopen zondag heeft Google voor het eerst een algoritme-update aangekondigd op Twitter. Deze update wordt de June 2019 Core Update genoemd en is de dag na de aankondiging, op 3 juni, live gezet en uitgerold. Dit is de eerste keer dat Google zelf een core algoritme-update aankondigt. Google heeft aangegeven meer proactief te willen zijn met dit soort informatie en mensen dus vóór een update op de hoogte te stellen.

De June 2019 Core Update is dit jaar de tweede grote verandering in het algoritme van Google. Zoals bij elke Google algoritme-update is het vooraf nooit duidelijk wat er precies is aangepast. De effecten van zulke updates worden meestal ook pas echt zichtbaar in de weken na de update. Wat voor invloed de Juni 2019 Core Update heeft op uw website, is dus waarschijnlijk nog even afwachten.

Wat is een Google core-update?

Google voert dagelijks kleine updates door in het algoritme die nauwelijks merkbaar zijn. Naast deze dagelijkse updates, vindt er ook een aantal keer per jaar een core-update plaats. Dit is een grotere update die websites op een groot aantal gebieden beïnvloedt en dus ook van grote invloed kan zijn op het organische verkeer naar websites.

“Een Google core-update kan schommelingen in het organische verkeer naar websites veroorzaken.”

Effecten van een core-update

Voor de ene website pakt een core-update beter uit dan voor de andere. Na een update aan het algoritme kunnen rankings in het organische verkeer zo’n 20 procent tot 90 procent gedaald zijn. Gelukkig zien we niet alleen dalingen, maar ook verkeerstoenames. Dit is voornamelijk het geval bij websites met pagina’s die expertise bevatten, autoriteit hebben en betrouwbaar zijn.

Wat te doen na een update?

Om na te gaan of een update ook uw website heeft getroffen, kunt u in Google Analytics, Google Search Console of andere tools zoals Semrush of Ahrefs, kijken of er ongewone schommelingen te zien zijn. Daarnaast is het belangrijk om te weten wanneer een update is gestart en wanneer deze is geëindigd. Zo kan namelijk het aantal verkeerstoenames of -dalingen in de analyses juist worden geïnterpreteerd en kan achterhaald worden of de website daadwerkelijk is geraakt door de update, dat er een technisch probleem is of dat het een andere oorzaak heeft.

“Ga er niet direct van uit dat ongewone schommelingen komen door een update. Het kan namelijk ook een technisch probleem of iets anders als oorzaak hebben.”

Er zijn helaas geen specifieke fouten die na een update gecorrigeerd kunnen worden om dalende rankings te herstellen. Wel is aan te raden om Google-gebruikers de best mogelijke inhoud en website aan te bieden, om op deze manier de rankings weer te verbeteren. Zo dient bijvoorbeeld de informatie op de website betrouwbaar te zijn, de website een geoptimaliseerde snelheid te hebben en de content op de pagina’s actueel te zijn. Op deze manier komt de website betrouwbaar over bij Google, bevat de website expertise, straalt deze autoriteit uit en is er een grotere kans dat de website uiteindelijk minder gevoelig is voor updates in de toekomst.

Een optimale vindbaarheid met behulp van yndenz

Wilt u graag dat uw website goed wordt gevonden en kan u hier wel wat hulp bij gebruiken? Weet dan dat full service online marketingbureau yndenz u hier graag bij ondersteunt. Naast dat wij u kunnen ondersteunen op het gebied van search engine optimization, hebben wij ook de expertise in huis om andere online marketing aspecten, zoals social media marketing, conversie optimalisatie, search engine advertising en webdesign voor u uit handen te nemen. Voor meer advies of informatie kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen via telefoonnummer + 31 (0)10 – 73 70 738 of via het online contactformulier op de website.

Meer online marketing nieuws

Wanneer u graag op de hoogte wilt blijven van meer nieuws, tips en trends op het gebied van online marketing, kunt u yndenz volgen op Facebook of LinkedIn. Hier plaatsen we namelijk maandelijks gemiddeld twee nieuwsberichten met het meest relevante en recente nieuws. Zo hoeft u zelf niet meer op zoek te gaan!

Stel uw vraag aan yndenz

Heeft u een vraag over een bepaald onderwerp op online marketing gebied? Stel deze dan gerust aan ons door te mailen naar nieuws@yndenz.com. Wij behandelen deze dan graag uitgebreid in een volgend artikel!