Google heeft een aantal maatregelen aangekondigd om te kunnen voldoen aan de Digital Markets Act (DMA) van de Europese Unie. Dit heeft invloed op zowel Google Ads als op de organische zoekresultaten. Gedurende de komende weken zullen de veranderingen naar aanleiding van deze maatregelen merkbaar worden. In dit nieuwsbericht leggen we uit wat de Digital Markets Act inhoudt, en welke maatregelen Google precies doorvoert.

Wat is de Digital Markets Act (DMA)?

De Digital Markets Act (DMA), ook wel Verordening inzake digitale markten genoemd in het Nederlands, is een nieuw stuk wetgeving van de EU die moet zorgen voor een eerlijke en open online omgeving voor alle digitale bedrijven. Het stelt duidelijke regels voor organisaties met een sterke economische positie die een significante impact hebben op de interne markt. Het doel van deze verordening is om te voorkomen dat er misbruik gemaakt wordt door grote bedrijven en er ten alle tijde ruimte blijft voor nieuwe spelers op de markt.

“De Digital Markets Act moet zorgen voor een eerlijke en open online omgeving voor bedrijven.”

Maatregelen voor de organische zoekresultaten

Aangezien Google een bedrijf is met een grote economische impact, zijn er ook wat maatregelen die zij dienen door te voeren. Voor de organische zoekresultaten gaat Google meer focus leggen op het tonen van vergelijkingssites. Wanneer een gebruiker bijvoorbeeld naar hotels zoekt, zal er een aparte plek in de zoekresultaten opgenomen worden om websites te tonen die hotels met elkaar vergelijken. Daarnaast verdwijnen andere features van Google zelf, zoals bijvoorbeeld Google Flights.

Maatregelen voor Google Ads

Bij Google Ads worden maatregelen genomen om targeted ads te kunnen blijven aanbieden, terwijl er ook voldaan wordt aan de DMA. Eerder nam Google ook al soortgelijke maatregelen om te voldoen aan de Digital Services Act. In de praktijk betekent dit dat Google een nieuwe banner gaat tonen aan gebruikers binnen de EU, waar toestemming wordt gevraagd om gepersonaliseerde content en advertenties te tonen. Daarnaast gaat Google een nieuwe Data Portability API voor developers testen om te voldoen aan nieuwe eisen op het gebied van het verstrekken van data met derde partij apps en services.

“Google neemt maatregelen om targeted ads te kunnen blijven aanbieden, terwijl er ook voldaan wordt aan de DMA.”

Inspelen op veranderingen van Google

Wilt u graag weten wat deze veranderingen voor uw bedrijf betekenen, en hoe u hierop kunt inspelen? De specialisten van yndenz kunnen u hierbij ondersteunen. Zowel op het gebied van Search Engine Optimization (SEO) en Search Engine Advertising (SEA) kunnen wij u van dienst zijn. Neem vandaag nog contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.