Na zeven jaar stopt Google met het sociale netwerk Google+, dat in 2011 werd opgezet als concurrent van het social media platform Facebook. Dit is besloten naar aanleiding van een grote datalek die een half jaar geleden plaatsvond. Hierbij kwamen gegevens van ruim een half miljoen gebruikers op straat te liggen. Het netwerk voor consumenten is vrijwel niet van de grond gekomen.

Google kondigt het einde van het sociale netwerk aan in een blog. Nog niet eerder is het bedrijf ingegaan op het softwareprobleem die volgens hen in maart dit jaar werd ontdekt. Het datalek zorgde ervoor dat privégegevens van honderdduizenden gebruikers toegankelijk waren voor buitenstaanders. Het ging hierbij om gegevens als namen, geslacht, leeftijden, e-mailadressen en beroepen van gebruikers. Aldus de technici van Google is de bug diezelfde maand nog verholpen en zijn er geen aanwijzingen dat kwaadwillenden deze informatie hebben misbruikt. Derhalve heeft het bedrijf besloten deze informatie in die tijd niet naar buiten te brengen.

“Er zijn geen aanwijzingen dat kwaadwillenden de gelekte informatie hebben misbruikt.”

Afscheid Google+

Google+ wist al niet het grote publiek te bereiken, maar het datalek is de laatste druppel geweest om te stoppen met het netwerk. Over een periode van tien maanden zal Google+ voor consumenten geleidelijk van het internet verdwijnen. In augustus 2019 moet definitief afscheid worden genomen van het netwerk. De dienst die voor bedrijven gebruikt wordt, blijft wel gewoon bestaan.

Meer controle over privé-informatie

Google heeft aangegeven gebruikers vanaf heden meer controle te geven over permissies die apps krijgen voor toegang tot privé-informatie. Volgens het bedrijf zullen de gebruikers in de toekomst zelf toegang gaan verlenen. Tevens wordt toestemming op informatie vanaf heden meer beperkt.

Blijf op de hoogte van trends in online marketing

Wanneer u graag meer wilt lezen over de laatste trends en ontwikkelingen binnen het vakgebied online marketing, kunt u eens een kijkje nemen in het nieuwsarchief op onze website. Hier vindt u inhoudelijke artikelen over onderwerpen zoals social media marketing, webdesign en Google Ads. Is er een onderwerp waarover u meer informatie wenst? Stuur dan een bericht naar nieuws@yndenz.com. Wellicht behandelen we uw onderwerp dan in ons volgende artikel.

Volg yndenz op social media

yndenz is ook actief op social media. Om het laatste nieuws op online marketing gebied niet te missen, kunt u ons volgen op Facebook of LinkedIn. Wij publiceren maandelijks gemiddeld twee nieuwsberichten, waardoor u altijd op de hoogte bent van het laatste nieuws.