Google Lens, de app van Google die volledig is gericht op visuele identificatie, is ondertussen geïntegreerd in Google Assistant op Pixel telefoons die zijn geregistreerd in de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Australië, India en Singapore. Google Lens maakt gebruik van de camera op een Pixel smartphone om foto’s te nemen, waarna de software probeert te identificeren wat er op de foto zichtbaar is. Het is niet ondenkbaar dat het in de toekomst mogelijk wordt om complexe zoekopdrachten uit te voeren met behulp van Google Lens.

Huidige mogelijkheden met Google Lens

Tekstherkenning

Op dit moment is Google Lens reeds in staat om ‘simpele’ opdrachten uit te voeren. Zo kan de app bijvoorbeeld visitekaartjes en adressen herkennen. Door een foto van een visitekaartje te maken, kunnen contacten op eenvoudige wijze worden opgeslagen. En, het nemen van een foto van adresgegevens is al voldoende om Google Maps een route uit te laten stippelen naar het gefotografeerde adres.

“Visitekaartje gehad? Maak gemakkelijk een nieuw contact aan in uw telefoon met behulp van Google Lens!”
Productherkenning

Daarnaast is het mogelijk om met behulp van Google Lens informatie over producten op te zoeken. Dit kan op twee manieren. Zo kunt u de barcode van het product fotografen en zal Google Lens vervolgens via de zoekmachine van Google alle beschikbare informatie over het product tonen. Daarnaast kunt u een foto van het product zelf maken, waarop bijvoorbeeld het etiket duidelijk zichtbaar is. Google Lens zal op basis van een dergelijke reguliere foto trachten het merk en het product te herkennen.

Herkennen van bezienswaardigheden en gebouwen

Tot slot is Google Lens in staat om bezienswaardigheden en bekende gebouwen te herkennen. U kunt bijvoorbeeld ter plekke een foto maken van het Louvre, om vervolgens Google Lens te laten achterhalen wat de openingstijden zijn. Bovendien kunt u met Google Lens direct de recensies van een restaurant ophalen door slechts een foto van de voorgevel te maken.

Voorbeeld Google Lens visual search | Online marketingbureau yndenz

De toekomst van visual search

Zoals u eerder in dit artikel heeft kunnen lezen, bestaan er al diverse toepassingen voor Google Lens. Overigens is het de verwachting dat Google haar app continu zal blijven verbeteren met de hulp van mensen die de app reeds gebruiken. Wanneer de app namelijk een antwoord geeft dat niet correct is, dan kan een gebruiker deze feedback doorspelen aan Google. Hoe meer mensen de app gebruiken (en hoe meer feedback Google ontvangt), hoe accurater de antwoorden van Google Lens zullen worden.

“Hoe meer mensen Google Lens gebruiken, hoe minder fouten de app zal maken.”

Het ligt voor de hand dat zoekopdrachten die zijn gebaseerd op visuele informatie, evenals zoekopdrachten die zijn gebaseerd op spraak, een belangrijk onderdeel van ons leven zullen gaan uitmaken. Ziet u iemand met een leuke jas? Maak dan een foto en Google Lens vertelt u waar u deze kunt kopen. Ontvangt u een brief waarin een bezoekadres wordt vermeld? Op basis van een foto van het adres berekent Google Lens voor u de snelste of kortste afstand in slechts enkele seconden. Benieuwd of een voedingsproduct ingrediënten bevat waarvoor u allergisch bent? Een foto van het product(etiket) geeft direct uitsluitsel. De mogelijkheden zijn nagenoeg onbegrensd!

De toekomst van zoekmachine optimalisatie

Visual search en voice search vormen het toekomstbeeld van zoekmachine optimalisatie en zullen de geschreven zoekopdrachten steeds vaker vervangen. Bent u al voorbereid op de toekomst van zoekmachine optimalisatie? De ontwikkelingen op het gebied van SEO volgen elkaar in razend tempo op. Behoort zoekmachine optimalisatie niet tot uw dagelijkse bezigheden, dan valt het niet mee om continu op de hoogte te blijven van alle relevante ins en outs. Laat u daarom bijstaan door de experts van online marketingbureau yndenz.

Wilt u weten of uw website of webshop klaar is voor de toekomst? Vraag dan vandaag nog een vrijblijvende QuickScan bij ons aan. Daarnaast kunt u specifieke vragen aan ons voorleggen via het online contactformulier op onze website of telefonisch via het nummer +31 (0)10 – 73 70 738. Wij denken graag met u mee!

Blijf op de hoogte van het laatste online marketingnieuws

Volg ons op Facebook of LinkedIn om regelmatig op de hoogte te worden gehouden van het laatste online marketingnieuws! Tweemaal per maand publiceren wij een artikel naar aanleiding van de actualiteiten en recente ontwikkelingen in de wereld van online marketing. Tevens schrijven wij af en toe artikelen naar aanleiding van een vraag van een (potentiële) klant. Is er een onderwerp waarover u graag meer wilt weten? Schroom dan niet om een berichtje te sturen naar nieuws@yndenz.com. Wie weet schrijven wij er dan binnenkort wel een nieuwsbericht over!