Spraakherkenning is technologie die steeds vaker wordt toegepast door fabrikanten van bijvoorbeeld auto’s, smartphones en elektronische apparatuur. In de Verenigde Staten zijn op dit moment al ongeveer 20 miljoen smart speakers verkocht. Smart speakers zijn apparaten die specifiek zijn ontwikkeld om spraakcommando’s in het dagelijks leven te kunnen gebruiken.

Met behulp van dergelijke smart speakers, of met behulp van andere apparaten die gebruikmaken van spraakherkenning, is het bovendien mogelijk om zoekopdrachten op het internet uit te voeren. Dit wordt voice-search genoemd. De verwachting is dat voice-search in de aankomende jaren een enorme vlucht zal nemen. Bent u daar al klaar voor?

Is uw website klaar voor voice-search?

Om ervoor te zorgen dat uw website middels voice-search wordt gevonden bij een uitgevoerde zoekopdracht, is het belangrijk om uw website of webshop zo toegankelijk mogelijk in te richten voor zoekmachines. Houd er tevens rekening mee dat mensen via spraakopdrachten vaak andere zoektermen hanteren dan wanneer ze een geschreven zoekopdracht uitvoeren.

Door structured data aan uw website toe te voegen, kunt u zoekmachines van meer uitgebreide en specifiekere informatie voorzien betreffende de daadwerkelijke inhoud van uw website; meer uitgebreid en specifieker dan is op te maken uit de aanwezige tekstuele en grafische content. Kortom, toepassen van structured data zorgt ervoor dat zoekmachines zoals Google uw website beter gaan ‘begrijpen’, waardoor de kans toeneemt dat uw website eveneens wordt gevonden in situaties waarin een zoekopdracht (gesproken of geschreven) niet volledig overeenkomt met aanwezige woorden op uw website.

“Verhoog de vindbaarheid van uw website door het toepassen van structured data”

Naast dat er met voice-search andere zoektermen worden gebruikt, kenmerkt voice-search zich eveneens door een bovengemiddeld frequent gebruik onder mensen die onderweg zijn. Zo blijkt het gemakkelijk te zijn om middels voice-search een handsfree zoekopdracht uit te voeren in de auto, op de fiets of in het openbaar vervoer. En, mensen die gedurende hun reis een zoekopdracht uitvoeren zijn significant vaker op zoek naar een bedrijf in de buurt dan mensen die achter hun bureau een zoekopdracht uitvoeren. Door te bewerkstelligen dat uw bedrijfsinformatie in Google Mijn Bedrijf accuraat is en door locatiespecifieke content toe te voegen aan uw website, kunt u ervoor zorgen dat uw website ook bij dit type zoekopdrachten wordt gevonden.

Verder dan voice-search

Wordt uw website of webshop goed gevonden door voice-search gegenereerde zoekopdrachten, dan heeft u een mooie eerste stap gezet in het optimaliseren van uw online presence voor gesproken zoekopdrachten. Een volgende stap is uw website of webshop ook daadwerkelijk bruikbaar te laten zijn door toepassing van spraakbesturing. Onderzoek heeft immers uitgewezen dat 57 procent van de ondervraagde gebruikers van smart speakers in de Verenigde Staten weleens iets heeft gekocht met behulp van hun smart speaker. Hier bevindt zich dus een enorm potentieel!

“In de toekomst dient een website of webshop volledig bruikbaar te zijn met behulp van spraakcommando’s.”

Dat bezoekers uw website of webshop doorzoeken met behulp van spraakopdrachten zal in de toekomst de gewoonste zaak van de wereld zijn. Evenzo zullen zij producten of diensten met behulp van spraakcommando’s kunnen selecteren en kunnen zij spraakgestuurd hun contactgegevens invoeren. Ondanks dat vandaag de dag de mogelijkheden nog beperkt zijn, is het zeker aanbevelenswaardig om de ontwikkelingen omtrent deze technologie scherp in de gaten te houden!

Klaar voor de toekomst met yndenz

Is uw website of webshop al klaar voor de toekomst? De online marketingexperts van yndenz maken het binnen een handomdraai voor u inzichtelijk. Doordat zij zich dagelijks bezighouden met de laatste ontwikkeling op het gebied van websites, webshops, SEO, SEA, conversieoptimalisatie en vele andere disciplines binnen het vakgebied van online marketing, zit innovatie hen in het bloed. Neem vandaag nog contact met ons op als u nieuwsgierig bent naar de wijze waarop u online de volgende stap kunt zetten. Bel met telefoonnummer +31 (0)10 – 73 70 738 of stuur een bericht via het online contactformulier op deze website.

Mis geen online marketingnieuws!

Door online marketingbureau yndenz te volgen op Facebook of LinkedIn weet u zeker dat u nooit meer het belangrijkste online marketingnieuws mist!