Bij het kiezen van een huisstijl voor een organisatie moet aandacht worden gegeven aan 3 belangrijke elementen: design, communicatie en de houding naar (potentiële) klanten. Deze elementen zijn complex. Toch zijn er concrete tips voor het verbeteren ervan. Hierbij een paar suggesties voor een helder en efficiënt design.

Bezoekers van een website hebben altijd een doel: ze willen bepaalde content vinden. Dit is waarom het belangrijk is een duidelijke, overzichtelijke website te hebben die voldoet aan alle gebruikelijke conventies. Denk aan: het logo linksboven, navigatie langs de bovenrand en een eventuele zoekoptie rechtsboven. Door deze opzet te gebruiken weten bezoekers precies waar ze welke informatie kunnen vinden. Dit zorgt er opvolgend voor dat zij sneller tevreden zullen zijn over het gebruiksgemak c.q. de usability van de website.

Wat eveneens helpt is het geven van een andere kleur aan reeds geactiveerde linkjes. Dat wil zeggen, nadat een link is bezocht krijgt deze een afwijkende kleur ten opzichte van de kleur voorafgaand aan het activeren. Op deze wijze wordt duidelijk welke pagina’s men al heeft bezocht. Het mag voor zich spreken dat het toepassen van het bovengenoemde de efficiëntie en daarmee de waardering van de website verhoogt.

Wat kleur betreft: de kleur van de huisstijl en het logo is enorm belangrijk voor de associatie en belevenis van potentiële klanten bij een websitebezoek of ontvangen e-mail. Veel associaties zijn wel bekend: blauw staat voor helderheid en frisheid, bruin staat juist voor stabiliteit en gewichtigheid. Zwart wordt door veel mensen geassocieerd met duisternis of mysterie en wit staat voor licht en zuiverheid. Toch hoeft dit niet te betekenen dat bijvoorbeeld zwart altijd een slechte keuze is om toe te passen in een huisstijl. Zwart straalt soms juist ook elegantie uit.

Voor een onderzoek uitgevoerd door Jakob Nielsen werden mensen voor een beeldscherm gezet en kregen ze steeds verschillende websites te zien. Bij iedere website die zij bekeken was 22% van de oogfixaties gericht op grafische content, zoals afbeeldingen. Daarentegen was 78% van de fixaties gericht op tekstuele content. Hieruit blijkt dat het dus erg belangrijk is om duidelijke en relevante headlines te hebben. Ook bleek dat de proefpersonen grote lappen tekst oversloegen en zich richtten op korte samenvattingen en kopjes. Zelfs als zij een heel artikel moesten lezen werd in de praktijk slechts 75% daadwerkelijk gelezen.