Zelf uitzoeken wat u aan uw website kunt verbeteren om meer bezoekers, klanten en omzet te behalen? U kunt eenvoudig in enkele stappen zelf een SEO-audit uitvoeren. Een SEO-audit is te zien als een soort diagnose van de website en online zichtbaarheid, met als doel beter vindbaar te worden.

Een technische check, On-Page SEO check, Off-Page SEO check, concurrentieanalyse en zoekwoordanalyse zijn belangrijke onderdelen van een SEO-audit. Er zijn verschillende tools online te vinden die handig zijn om te gebruiken tijdens de audit. Denk bijvoorbeeld aan SEMrush, GT Metrix, Google Page Speed, Screaming Frog, Google Analytics, Google Search Console en SEO Site Checkup. Het is natuurlijk ook mogelijk om voor de genoemde tools in onderstaande stappen een alternatief te gebruiken.

Stap 1: Algemene SEO check

Haal uw website door SEO Site Checkup om de website te controleren op veel voorkomende SEO-problemen, server en veiligheid, snelheidsoptimalisatie, mobielvriendelijkheid en geavanceerde SEO. De belangrijkste SEO-problemen worden in deze tool direct zichtbaar, waardoor u gelijk aan de slag kunt gaan met het oplossen van deze problemen.

Stap 2: Website crawlen op fouten

Met behulp van Google Search Console verkrijgt u controle over de indexatie in Google. Daarnaast kunnen hiermee alle problemen binnen de website ingezien worden. Denk bijvoorbeeld aan 404’s, pagina’s die door robots.txt geblokkeerd worden en pagina’s die op noindex staan. Gebruik tevens de Site Audit functie van SEMrush om de website te analyseren en crawlen. SEMrush kijkt, in tegenstelling tot Google Search Console, ook naar kleinere verbeterpunten en ontbrekende elementen.

Stap 3: On-Page SEO-elementen checken

On-Page SEO-elementen zijn de elementen waar zoekwoorden in terug dienen te komen en waar u binnen de pagina invloed op heeft. Denk aan de URL, kopjes van de pagina, alt tekst van afbeeldingen, meta titel en meta omschrijving. Het checken van On-Page SEO-elementen kan handmatig gedaan worden, maar ook in SEMrush. De On-Page SEO Checker van SEMrush draagt verbeterpunten aan op het gebied van onder andere content, backlinks, techniek en gebruikerservaring.

Stap 4: Laadsnelheid analyseren

De laadtijd van de website is een belangrijke ranking factor. Voor het analyseren van deze snelheid kan de tool GT Metrix of Google Page Speed gebruikt worden. GT Metrix geeft concreet aan wat gedaan moet worden om de laadsnelheid te optimaliseren.

Stap 5: Mobielvriendelijke website

Google indexeert websites sinds vorig jaar mobile-first. Een mobielvriendelijke website is dus zeer belangrijk. Ga na of de website mobielvriendelijk is door deze op diverse apparaten te testen. Haal de website vervolgens door de Mobielvriendelijke test van Google, om er zeker van te zijn dat Google de website ook als mobielvriendelijk ziet.

Stap 6: Zorg voor inzichtelijke structuur van website

Houd er rekening mee dat het voor een bezoeker eenvoudig moet zijn om door de website heen te kunnen navigeren. Daarnaast moet Google makkelijk door de website heen kunnen crawlen om de pagina’s te vinden en te indexeren.

Stap 7: Structured data

Maak gebruik van de Google Structured Data test om na te gaan of de website is voorzien van structured data en of Google deze data ook accepteert.

Stap 8: Welke pagina’s scoren goed en welke niet

Bekijk in Google Analytics welke pagina’s veel organische bezoekers hebben gehad en welke pagina’s de minste bezoekers hebben gehad. Bekijk tevens het bouncepercentage van die pagina’s. Staat er bijvoorbeeld een hoog percentage? Dan betekent dit misschien dat bezoekers niet kunnen vinden wat ze zoeken.

Stap 9: Backlink analyse

Goede backlinks zijn een belangrijke ranking factor. Voer daarom een backlink analyse uit met behulp van bijvoorbeeld SEMrush en kijk onder andere naar het aantal backlinks, de spamscore, domein autoriteit, pagina autoriteit en of er slechte links tussen zitten. Zitten er veel spamlinks tussen? Zorg er dan voor dat deze verwijderd worden.

Stap 10: Concurrentieanalyse

Houd de concurrentie goed in de gaten. Kijk naar hoe snel hun website is, welke content zij hebben en welke / hoeveel backlinks. Ga na wat de zoekwoorden zijn waar zij op worden gevonden en of er zoekwoorden tussen zitten waar zij wel en u niet op wordt gevonden. Een handige tool om dit mee uit te vogelen is Ahrefs. In een korte tijd heeft u bovenstaande punten kunnen uitvoeren en dus uw website geanalyseerd. Wat tevens heel belangrijk is om te doen, is het bijhouden van de belangrijkste zoekwoorden. Dit is eenvoudig te doen met SEMrush. Op deze manier is in te zien wanneer u zakt of wanneer u stijgt in Google. Hierop kan vervolgens worden ingespeeld door te analyseren en bij te sturen waar en wanneer nodig.

SEO met behulp van online marketingbureau yndenz

Wilt u de SEO-audit van uw website toch liever uit handen geven? Online marketingbureau yndenz helpt u hier graag bij! Onze specialisten nemen uw website graag onder de loep en helpen u bij het realiseren van een optimale vindbaarheid. Het is tevens mogelijk om de complete online marketing van uw website aan ons uit te besteden. Zo kunnen wij u naast search engine optimization onder andere ook ondersteunen op het gebied van website ontwikkeling, adverteren, social media marketing en conversie optimalisatie. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier op onze website of telefonisch via +31 (0)10 – 73 70 738.

Meer online marketing nieuws

Wanneer u het interessant vindt om op de hoogte te blijven van alles omtrent online marketing, kunt u yndenz volgen op Facebook of LinkedIn. Hier plaatsen we regelmatig berichten met de nieuwste trends, beste tips en laatste nieuws op het gebied van online marketing. Wanneer u zelf graag nog iets wilt weten over een specifiek onderwerp, mail ons dan gerust via nieuws@yndenz.com. Wie weet behandelen wij uw vraag of onderwerp dan in een volgend nieuwsbericht!