Al sinds de introductie van de +1 op Google bestaat er onduidelijkheid over het feit of het vergaren, of beter gezegd verdienen, van veel +1’s bijdraagt aan een hogere notering in de organische zoekresultaten van de zoekmachine. Volgens het hoofd van Google’s Web Spam afdeling, Matt Cutts, is er geen direct effect tussen Google’s +1 en de vindbaarheid van een website, zo blijkt uit deze video.

De +1 mogelijkheid van Google heeft ten doel om in het openbaar je goedkeuring te kunnen geven. Gebruikers kunnen onder andere een +1 geven aan berichten, websites en advertenties. Google gebruikt de +1 momenteel dan ook om het ontdekken en delen van relevante content, afkomstig van (bekende) personen, te kunnen faciliteren. Groot verschil met de befaamde Facebook-like is dat na het geven van een +1 er geen informatie gedeeld c.q. geplaatst wordt op het Google Plus nieuwsoverzicht van de desbetreffende gebruiker.

Ondanks dat er momenteel geen direct verband bestaat tussen Google’s +1 en de vindbaarheid van een website, bestaat de kans dat deze in de nabije toekomst wel gaat ontstaan. Zo geeft Cutt’s aan dat “de +1 momenteel niet per se tot de betere kwaliteitsindicatoren behoort” maar dat in de komende jaren overwogen zal worden om sociale statistieken (zoals Google’s +1) mee te wegen in de notering van een website.

Indirect kan Google’s +1 echter wel bijdragen aan meer verkeer en een betere vindbaarheid. Dit verklaart mede de relevantie van de +1 voor online marketing. Door Search, plus Your World is het mogelijk dat gebruikers die zijn ingelogd in Google Plus eerder geconfronteerd worden met zoekresultaten waaraan +1’s van hun connecties zijn gekoppeld. Tevens zien gebruikers die niet zijn ingelogd eventueel het aantal +1’s die de individuele zoekresultaten hebben ontvangen. In beide gevallen zijn deze +1’s een indicatie van relevante en interessante content. Deze indicatie van relevantie is bevorderlijk voor het aantal personen dat op een zoekresultaat zal klikken. Eveneens draagt het voornoemde bij aan het (her)verspreiden van de betreffende informatie.

Kortom, er is momenteel geen direct verband tussen Google’s +1 en de vindbaarheid van een website. Maar Google Plus kan absoluut een waardevol onderdeel uitmaken van de Social Media- en bredere online marketing strategie. Aangezien de effecten van de +1 op de vindbaarheid vooralsnog indirect zijn, zullen traditionele activiteiten als relevante content, linkbuilding en het technisch optimaliseren van een website meer effectieve zoekmachine optimalisatie technieken zijn.