Het staken van een Google AdWords campagne heeft voor een website grote gevolgen voor de bezoekersaantallen. Volgens Google haar ‘Search Ads Pause research study’ lijdt het stoppen met adverteren in Google namelijk tot 89% minder ‘clicks’.

De voornaamste reden hiervoor is echter het feit dat betaalde advertenties 81% van de tijd niet worden vergezeld door een organisch zoekresultaat op dezelfde pagina. Slechts 9% van de advertenties worden getoond in combinatie met een vermelding op de bovenste plek in de organische zoekresultaten. Een organisch zoekresultaat met een ranking tussen 2 en 4 komt 5% van de tijd voor en een lagere ranking (lager dan 5) ongeveer 4%.

Verrassend is echter dat ook organische zoekresultaten, aanwezig op dezelfde pagina als de betaalde advertenties, niet geschikt zijn als vervanger voor deze advertenties. Als een betaalde advertentie op een pagina getoond wordt waar het organische resultaat de hoogste vermelding heeft, worden alsnog 50% van de bezoekers die voorheen afkomstig waren uit deze advertentie niet vervangen door het organische zoekresultaat.

Een andere observatie van de onderzoekers, interessant voor zoekmachine marketing en Search Engine Advertising, is dat organische zoekresultaten hoogstwaarschijnlijk versterkt worden door betaalde advertenties.

Voor meer resultaten klik hier