Een grote verandering voor Google AdWords advertenties! Google heeft namelijk de layout van de resultatenpagina gewijzigd. Met deze verandering worden AdWords advertenties niet langer meer aan de rechterzijde vertoond, maar worden nu bóven de organische zoekresultaten weergegeven. De nieuwe layout werd vanaf eind 2015 al gebruikt, maar wordt sinds 22 februari jongstleden ook in Nederland gehanteerd. Een belangrijke wijziging waarmee Google de gebruikerservaring wil verbeteren.

Wat is er veranderd op de Google resultatenpagina?

De komst van de nieuwe layout heeft een aantal grote veranderingen met zich meegebracht. Een van de grootste veranderingen is dat waar er voorheen plaats was voor 11 AdWords advertenties, er nu nog maar maximaal 7 advertenties worden weergegeven. De tekstadvertenties in de rechterkolom van de pagina verdwijnen volledig. Bij de nieuwe indeling worden hier uitsluitend Product Listing Ads (resultaten uit Google Shopping) vertoond. Boven de organische zoekresultaten op de eerste pagina worden niet langer 3 maar 4 advertenties getoond. En ook onder de organische zoekresultaten worden advertenties weergegeven; hier is plaats voor maximaal 3 advertenties.

De impact van de veranderingen

De veranderingen die Google heeft doorgevoerd zullen impact hebben op uw SEO en SEA resultaten. Doordat er minder advertentieposities bestaan, zal de concurrentie toenemen. Gezien het feit dat er minder plaatsen beschikbaar zijn, wordt de kwaliteit van advertenties dan ook belangrijker dan ooit. Bovendien zullen de aanpassingen hoogstwaarschijnlijk ook gevolgen hebben voor de CPC (kosten-per-klik). Adverteerders moeten middels hun biedingen gaan strijden om alsnog een advertentiepositie te bemachtigen of om de reeds bemachtigde toppositie te behouden. Zeker adverteerders die voorheen op positie 8 tot en met 11 werden weergegeven, zullen hun biedingen moeten bijstellen. De nieuwe Google layout betekent overigens niet enkel een verandering voor Google AdWords advertenties, maar evengoed voor de weergave van organische resultaten door Google. Aangezien de betaalde resultaten bovenaan de pagina nu meer ruimte in beslag nemen, worden de organische resultaten als het ware naar beneden geduwd. Deze zullen dan ook als het ware ‘onder de vouw’ worden getoond. Wat de concrete gevolgen op langere termijn zullen zijn, dat zal de tijd nog moet uitwijzen.

Google AdWords campagne verbeteren

Nu de kwaliteit van uw AdWords campagne nog belangrijker wordt, is dan ook raadzaam om uw advertenties weer eens goed onder de loep te nemen en zo nodig te optimaliseren. Met een goede kwaliteitsscore en CTR kunt u uw advertenties verbeteren. De kwaliteitsscore onder andere bepaald door de relevantie, de verwijzingspagina, de verwachte gebruikerservaring en de kwaliteit van de advertentietekst zelf. Heeft u hulp nodig bij het verbeteren van uw Google AdWords campagne? Neem dan vrijblijvend contact op via ons online contactformulier of neem telefonisch contact op via het telefoonnummer +31 (0)10 – 73 70 738.