Zowel OpenAI en Google hebben kort achter elkaar een aantal baanbrekende aankondigingen gedaan op het gebied van AI. OpenAI kondigde hun nieuwste model ChatGPT-4o aan, terwijl Google hun jaarlijkse I/O conferentie hield, waarin de term AI meer dan honderd keer viel. In dit nieuwsbericht vatten we de belangrijkste punten van deze aankondigingen voor u samen, en leest u wat ze voor u kunnen betekenen.

OpenAI introduceert ChatGPT-4o

Het was al langer bekend dat OpenAI met een grote aankondiging zou komen. Waar de geruchten eerst nog wezen naar de aankondiging van een zoekmachine om de concurrentie met Google aan te gaan, bleek het uiteindelijk te gaan om de aankondiging van ChatGPT-4o. De o staat hierbij voor omni. ChatGPT-4o is een minder grotere stap dan ChatGPT-4 was ten opzichte van ChatGPT-3.5. Onderstaand nemen we de twee belangrijkste veranderingen met u door.

Toegang voor iedereen

Misschien wel de belangrijkste verandering zit hem niet zo zeer in het technische aspect, maar in het zakelijke. ChatGPT-4o zal namelijk voor iedereen toegankelijk worden. Voorheen was alleen het beperktere ChatGPT-3.5 gratis beschikbaar, terwijl ChatGPT-4.0 achter een betaalmuur zat. De Premium gebruikers zullen wel meer berichten kunnen sturen, terwijl de limiet voor gratis gebruikers lager zal liggen.

ChatGPT kan “zien”, “horen” en “praten”

Een van de grootste veranderingen op technisch niveau is de manier waarop ChatGPT-4.0 kan communiceren. De o van omni staat voor het feit dat dit model kan “zien”, “horen” en “praten” en deze functies ook samensmelt. Het kan nu beter herkennen wat de gebruiker aan het doen is, omgaan met onderbrekingen en een gepaste tone of voice gebruiken. Als voorbeeld deelde OpenAI video’s van AI’s die met elkaar communiceren en een AI die een sarcastische toon gebruikt.

De belangrijkste aankondigingen op Google I/O

Net als vorig jaar stond de jaarlijkse conferentie Google I/O weer grotendeels in het teken van AI. Het lijkt er dit jaar echter op dat het grote publiek dit ook daadwerkelijk gaat merken in hun dagelijkse leven. Onderstaand nemen we de belangrijkste aankondigingen van Google met u door.

Uitgebreide uitrol AI overviews

De AI overviews, zoals we die al zagen in de testen van de Search Generative Experience, zullen nu ook voor het brede publiek uitgerold worden. In de Verenigde Staten gebeurt dit al direct, terwijl andere landen waarschijnlijk later dit jaar volgen. Over wanneer dit in Nederland wordt geïntroduceerd, werd nog geen aankondiging gedaan.

Google begrijpt complexere vraagstukken

Een verbetering aan de zoekfunctie is dat Google eenvoudiger antwoord kan geven op complexe vraagstukken. Wanneer iemand bijvoorbeeld zoekt naar sportscholen in de buurt, en daarbij in één zin aan Google vraagt welke aanbiedingen deze sportscholen hebben en hoe ver het lopen is vanaf een bepaald adres, dan zal Google al deze informatie in één zoekresultaat overzichtelijk tonen.

AI wordt beter in content creatie

Naast de veranderingen in Google zelf, heeft Google ook verbeteringen aangekondigd voor content creërende AI-functies. Nadat OpenAI recent al met Sora kwam voor videocreatie, komt Google nu met VideoFX. Met VideoFX kunnen net als bij Sora volledig door AI gegenereerde video’s gecreëerd worden. In tegenstelling tot Sora kunnen deze video’s echter ook langer dan een minuut duren.

Realistische afbeeldingen met ImageFX

Een goede manier om door AI gegenereerde afbeeldingen te herkennen, was altijd door te kijken naar veelgemaakte fouten door AI. Zo had AI het altijd lastig met het gebruik van tekst in een afbeeldingen en ook vingers en handen waren lastig om juist te creëren voor AI. Volgens Google zijn deze fouten verleden tijd met ImageFX. Zowel VideoFX als ImageFX zitten op dit moment nog in de testfase en zijn dus nog niet beschikbaar voor het grote publiek.

Watermerken om AI-content te herkennen

Deze nieuwe ontwikkelingen zullen het nog lastiger maken om door AI gegenereerde content te herkennen. Google introduceert daarom ook een watermerk voor hun AI-content. Dit watermerk zal niet zichtbaar zijn voor het blote oog, maar moet het dus wel mogelijk maken om te achterhalen of content door AI is gegenereerd of niet.

De gevolgen voor online marketing

Uiteraard zullen deze aankondigingen ook invloed hebben op uw online marketingactiviteiten. Waar het eenvoudiger wordt om content te creëren, zal ook de manier van zoeken wellicht veranderen. Een toekomst waarin long tail keywords populairder worden, is zeker denkbaar en ‘AI-overview optimization’ kan zomaar eens de nieuwste hype worden. Een voordeel voor ons in Nederland is wel dat we kunnen afkijken hoe dit verloopt in de Verenigde Staten, en op basis hiervan ons voorbereiden voor wanneer deze veranderingen Nederland bereiken. Uiteraard bent u bij yndenz aan het juiste adres voor het laatste nieuws op dit gebied. U kunt hiervoor ook onze LinkedIn- en Facebookpagina volgen. Indien u vragen heeft kunt u ook contact met ons opnemen.