Nadat er in oktober ook al een core en helpful content update plaatsvond, worden er op dit moment een tweetal nieuwe updates uitgerold. Het betreft een nieuwe core update, maar ook een reviews update wordt op dit moment doorgevoerd. De core update is inmiddels volledig uitgerold, terwijl de reviews update nog in uitvoering is. In dit nieuwsbericht gaan we dieper in op wat deze updates inhouden, en wat u kunt doen als u geraakt bent door de updates.

Google core update november 2023

De Google core updates zijn over het algemene grote updates in het algoritme van Google. In de regel kondigt Google nooit aan wat er precies verandert in deze updates. Wel zorgen ze vaak voor veranderingen in het verkeer van websites. Afgelopen jaar (2023) zijn er maar liefst een viertal core updates uitgerold, waarvan deze de laatste is. Hoewel de vorige drie core updates reeds voor velen een grote invloed heeft gehad, is in een analyse van Search Engine Roundtable te zien dat de laatste update voor veel schommelingen heeft gezorgd.

Wat te doen als u bent geraakt door de core update

Omdat Google dus niet aangeeft wat er verandert tijdens de verschillende core updates, is het erg lastig om in te schatten wat u kunt doen als u negatieve gevolgen ondervindt van de update. Google geeft hier zelf ook geen aanbevelingen over. Ook geven ze aan dat herstel tussen core updates wel mogelijk is, maar het grootste herstel zal pas plaatsvinden wanneer er een nieuwe core update plaatsvindt.

“Het is vaak lastig om in te schatten wat u kunt doen als u negatieve gevolgen ondervindt van de update, omdat Google hier geen aanbevelingen voor geeft.”

Reviews update November 2023

Naast de al uitgerolde core update is Google op dit moment ook nog bezig met het uitrollen van een nieuwe reviews update. Dit zal tevens de laatste keer zijn dat Google zal communiceren over de reviews update. Het lijkt erop dat men vanaf nu voortdurend in real-time het reviewsysteem zal updaten. De update heeft betrekking op reviews van producten, diensten, bedrijven, toeristische bestemmingen en media zoals films en videogames.

Wat te doen als u bent geraakt door de reviews update

Als u content creëert op uw website waarmee u recensies plaatst, is het mogelijk dat u geraakt wordt door deze update. Zoals vaker geeft Google vooral aan dat de nadruk moet liggen op het schrijven van recensies van hoge kwaliteit. Daarbij hebben ze de volgende richtlijnen opgesteld:

 • Beoordeel vanuit het perspectief van een gebruiker.
 • Laat zien dat u een expert bent op het gebied dat u recenseert.
 • Lever bewijs aan om uw recensie te ondersteunen.
 • Gebruik waar mogelijk meetbare indicatoren om de prestaties te kunnen vergelijken.
 • Leg uit waarom iets onderscheidend is van de concurrentie.
 • Behandel vergelijkbare onderwerpen wanneer u gaat vergelijken, en leg uit in welke context iets het nuttigst is.
 • Benoem zowel voordelen als nadelen van een onderwerp op basis van eigen ervaringen.
 • Beschrijf hoe een product is verbeterd ten opzichte van eerdere versies, benoem problemen en help consumenten bij het maken van een koopbeslissing.
 • Focus op de belangrijkste criteria waarop een beslissing gebaseerd wordt op basis van uw eigen ervaring of expertise.
 • Beschrijf belangrijke keuzes in het design die effect hebben op gebruikers, verder dan wat de fabrikant hier zelf over zegt.
 • Gebruik links naar andere nuttige pagina’s (op uw eigen website of extern) die de lezer zullen helpen in het maken van een beslissing.
 • Gebruik links naar meerdere winkels, zodat lezers een keuze kunnen maken waar ze het product willen aanschaffen.
 • Wanneer u een product aanprijst al de beste keuze, beschrijf dan ook waarom dit product de beste keuze is op basis van bewijsmateriaal.
 • Gebruik voldoende helpful content wanneer u een ranglijst van producten maakt, zelfs als u ook nog aparte reviews voor de producten zelf schrijft.

Herstellen van Google updates met yndenz

Bent u geraakt door een update van Google, en ziet u hierdoor bijvoorbeeld uw verkeer terugvallen? Het kan lastig zijn snel te herkennen waar het misgaat op uw website en dit te herstellen. De specialisten van yndenz kunnen u hierbij helpen, bijvoorbeeld door een QuickScan van uw website uit te voeren. Neem vandaag nog vrijblijvend contact met ons op door te bellen naar +31 (0)10 – 73 70 738 010 of te mailen naar info@yndenz.com om uw opties te bespreken.