Google heeft de afgelopen maanden twee belangrijke updates doorgevoerd, een helpful content update in september en een core update in oktober. Zoals altijd kunnen de updates impact hebben op uw positioneringen in Google. U loopt het risico te dalen in de zoekwoorden, maar de updates bieden ook juist mogelijkheden om te stijgen door goed op ze in te spelen. In dit nieuwsbericht nemen we u mee in wat de updates inhouden en wat ze voor u betekenen.

Wat verandert er in de helpful content update van september 2023?

De originele helpful content update kwam in augustus 2022 uit. Dit is de tweede update die Google doorvoert, na een eerdere update in december. Wat er precies is veranderd kunnen we veelal afleiden uit het hulpdocument dat Google heeft opgesteld over helpful content.

Helpful content door AI

Zo wordt er niet meer expliciet gezegd dat helpful content geschreven moet zijn door mensen, wat eerdere berichtgeving bevestigt dat de behulpzaamheid van de content doorslaggevend is, en niet of het wel of niet door AI is geschreven. Een andere verandering in het verlengde hiervan, is dat het document nu aangeeft dat de content geschreven of nagekeken moet zijn door een expert op het gebied waar de content over gaat, waar er voorheen stond dat de content daadwerkelijk door een expert moest worden geschreven.

Datum van content veranderen

Een andere verandering zit hem in het veranderen van de datum van bestaande content op uw website. Google raadt nu expliciet af de datum van uw content te veranderen naar een recente datum als er geen significante verandering in de content is doorgevoerd. Als u dit wel doet, kan Google dit zien als een teken dat deze content is geschreven voor zoekmachines in plaats van voor mensen. Google zal deze content dan lager of helemaal niet tonen in de zoekresultaten.

Impact van de helpful content update van september 2023

Als u al enkel helpful content op uw website heeft staan dat is geschreven voor mensen in plaats van voor zoekmachines, dan heeft u als het goed is weinig gemerkt van deze update. Wellicht zijn uw positioneringen zelfs verbeterd. Heeft u wel het idee dat u negatief bent geraakt? Dan doet u er goed aan nogmaals uw content langs te lopen, en te zien waar u verbeteringen door kunt voeren in de behulpzaamheid en gebruiksvriendelijkheid voor uw bezoekers.

“Als uw website al gevuld is met helpful content zijn uw positioneringen mogelijk zelfs verbeterd na deze update.”

Wat houdt de core update van oktober 2023 in?

Zoals u in ons bericht over de core update van maart 2023 heeft kunnen lezen, kondigt Google nooit precies aan wat er verandert bij de core updates. Het is dus lastiger in te schatten wat u precies moet veranderen als u merkt dat uw website zwakker presteert na de update. In Google’s document over de core updates kunt u wel enkele tips vinden. Deze verhouden zich met name ook tot het zorgdragen voor behulpzame content geschreven voor mensen.

Blijf op de hoogte van het laatste online marketingnieuws

Vermoedt u dat uw website negatief is beïnvloed door de updates, en weet u niet precies wat u hieraan kunt doen? Onze specialisten kunnen u hierbij helpen. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie. Voor het laatste nieuws op het gebied van online marketing en bij toekomstige updates kunt u ons nieuwsoverzicht in de gaten houden en ons volgen op LinkedIn en Facebook.