Magento is het Content Management Systeem (CMS) dat het meest populair is bij eigenaren van webshops. Inmiddels draait bijna 30 procent van alle webshops wereldwijd op Magento. In 2015 werd er een nieuwe versie van Magento geïntroduceerd, te weten Magento 2. Met deze verbeterde versie is getracht om de Magento-community te voorzien van een krachtig CMS dat voldoet aan de eisen die vandaag de dag aan een webshop worden gesteld. Echter, overstappen naar Magento 2 blijkt nog niet zo eenvoudig. In dit artikel zetten wij de voordelen en nadelen voor u op een rij.

Voordelen van Magento 2

Het punt waarop Magento 1 het vaak moest afleggen ten opzichte van concurrenten (zoals Shopify en WooCommerce), was dat de backend tamelijk complex was vormgegeven en daarom soms lastig te begrijpen was voor mensen zonder technische achtergrond. Bij Magento 2 is er veel aandacht besteed aan het gebruiksvriendelijker vormgeven van de backend. Zo zijn de menu’s versimpeld, is het gemakkelijker gemaakt om producten aan te maken en is de interface geschikt gemaakt voor verschillende schermgroottes.

Een ander pijnpunt van Magento 1, was dat het in vergelijking met andere platformen vaak aanzienlijk langzamer was. Doordat de code van Magento 2 efficiënter is opgebouwd, zijn webshops op basis van het nieuwe platform sneller dan webshops op basis van Magento 1. Daarnaast zijn er mogelijkheden voor caching (full-page caching en Varnish caching) ingebouwd, waarmee Magento 2 webshops nóg sneller zullen functioneren.

“Of de overstap naar Magento 2 voor u waardevol is, hangt van een aantal factoren af.”

Overstappen of niet?

Een migratie van Magento 1 naar Magento 2 is helaas niet zo eenvoudig als u zou denken. Een dergelijke overstap neemt al snel enkele maanden in beslag, omdat er veel code aangepast dient te worden alvorens de oude website probleemloos op het nieuwe CMS kan draaien. Ter illustratie is het niet mogelijk om het thema van de oude website in één keer over te zetten naar Magento 2. In plaats daarvan moet het thema opnieuw worden opgebouwd op basis van het nieuwe CMS.

Daarnaast kan het zo zijn dat bepaalde extensies die in Magento 1 worden gebruikt, niet beschikbaar zijn in Magento 2. Wanneer dit het geval is, moeten oude extensies worden aangepast of moet er worden gezocht naar alternatieven die wel op het nieuwe platform werken.

Het is dus erg belangrijk om tijdig de voordelen van een overstap af te wegen tegen de kosten van een migratie. Een professionele webdeveloper kan u hierbij helpen!

Nieuwe features in Magento 2.2

Inmiddels heeft ook Magento 2 een aantal updates gehad en is Magento 2.2 de laatste versie die is uitgebracht.

  • De belangrijkste wijziging in Magento 2.2 is dat features, van het door Magento aangekochte Bluefoot CMS, standaard in de voornoemde versie zijn geïntegreerd. Voor gebruikers betekent dit dat zij met Bluefoot CMS gemakkelijk templates kunnen maken en opvolgend kunnen wijzigen en dat het bijvoorbeeld mogelijk is geworden om landingspagina’s te ontwikkelen zonder dat daarbij ingewikkelde code is benodigd.
  • Daarnaast is er een gratis module te downloaden die het mogelijk maakt om producten in de webshop gemakkelijk op Facebook te plaatsen. Deze Social Shopping module is zowel beschikbaar voor de community- als voor de enterprise-versie van Magento.
  • Tot slot is het mogelijk om gebruik te maken van Magento Commerce Order Mangement, waarbij fysieke locaties worden gekoppeld aan de webshop en het als zodanig mogelijk wordt om een bestelling automatisch toe te wijzen aan de vestiging die het bestelde product op dat moment op voorraad heeft.

yndenz: specialist in webshops

Als uw specialist in webshops kan yndenz u helpen met de ontwikkeling van een webshop op basis van Magento 2. Ook kunnen wij u adviseren in het geval van een migratie van Magento 1 naar Magento 2. Wij zullen uw specifieke knelpunten analyseren en samen met u beslissen of een overstap waardevol is. Mocht dit het geval zijn, dan kunnen onze webdevelopers opvolgend de daadwerkelijke overstap als vanzelfsprekend ook voor u vormgegeven. Heeft u een vraag over Magento of de migratie naar Magento 2? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via onze website of bel met telefoonnummer 010-7370738.