Google heeft onlangs aangekondigd haar algoritme aan te gaan passen. Deze moet gaan voorkomen dat webwinkels met slechte ervaringen hoog in de organische zoekresultaten komen. Hoe het algoritme er precies uit gaat zien en wat nu exact de gevolgen zijn ten aanzien van online marketing is een groot geheim.

Aanleiding tot de wijziging van het algoritme van Google was een nieuwsbericht in de New York Times, waarin werd geschreven over een zonnebrillenverkoper die zijn boze klanten vertelde dat zijn waardering in Google alleen maar beter werd als anderen naar hem refereerden. Daarbij vertelde hij dat het juist zijn doel was om zo veel mogelijk negatieve beoordelingen te krijgen. Google reageerde opvallend snel en gaf tijdens het South by Southwest Festival een presentatie. Hierin kondigde Matt Cutts, hoofd van het webspam team bij Google, aan dat Google ervoor gaat zorgen dat webshop optimalisatie niet meer echt waardevol zal zijn als men veel slechte referenties heeft. Er wordt gespeculeerd dat het nieuwe algoritme aan het einde van het jaar geïmplementeerd zal worden.

Echter, niet enkel concrete beoordelingen zullen worden meegenomen in het herziene algoritme. Eveneens zullen beoordelingen op Social Media zoals Google+ en recensies uit productvergelijker Google Shopping van invloed zijn op de organische ranking. Daarbij zal door de zoekmachinegigant nog actief worden gezocht naar nep-reviews.

Volgens de Duitse online marketing expert Krischan Kuberzig is namelijk 20% à 30% van de online reviews nep. In Nederland worden overigens recensies op websites als Beslist en Zoover handmatig bekeken, beoordeeld op authenticiteit en gefilterd. Ook blijkt volgens Kuberzig dat beoordelingen op de websites leiden tot beduidend meer conversie. Ongeveer 61% van de consumenten zal eerder overgaan tot een aankoop als men geconfronteerd wordt met positieve recensies.

Wilt u meer weten over conversie optimalisatie? Neem dan direct contact op met online marketingbureau yndenz.