In steeds meer disciplines en toepassingen speelt tegenwoordig ‘het netwerk’ een belangrijke rol. Uiteenlopende voorbeelden zijn onder andere terug te vinden in vakgebieden logistiek (productie- en voorraadplanning), economie (crowdfunding) en human resource (Social Media). Ook binnen het vakgebied online marketing zijn netwerken niet meer weg te denken. Totstandkoming van de autoriteitswaarde van een website en affiliate marketing zijn slechts twee voorbeelden.’The Internet of Things’ tilt netwerken naar een hoger plan.

Met de term The Internet of Things, geïntroduceerd door Kevin Ashton, wordt een netwerk van apparaten en computers bedoeld die op een intelligente manier met elkaar communiceren en informatie delen. Als computers, zonder menselijke tussenkomst, optimaal geïnformeerd zijn wordt het mogelijk alles te monitoren, te regisseren en (tijdig) te coördineren.

De mogelijkheden zijn haast oneindig. Denk bijvoorbeeld aan een boer die automatisch een melding ontvangt als een van zijn koeien (die allemaal zijn uitgerust met een sensor) ziek of zwanger is. Of pacemakers die automatisch melding geven van hartfalen en, indien nodig, de hulpdiensten inschakelen. Andere toepassingen zijn straatlantaarns die pas geactiveerd worden indien er een auto passeert, een wekker die je langer laat slapen als je trein vertraagd is, koelkasten die automatisch producten bestellen als deze opraken en koeriers die goederen afleveren op basis van actuele agenda-informatie van hun klanten.

Door de sterk toegenomen adaptatie van smartphones, tablets en smart TV’s in combinatie met ontwikkelingen als omsloten RFID chips, barcodes en sensoren verwacht men dat The Internet of Things in 2020 werkelijkheid kan zijn. Tijdens de Dublin Web Summit, Europa’s grootste technologie conferentie, waren een aantal zeer interessante presentaties van startups te bewonderen die actief zijn binnen The Internet of Things.

SmartThings ging er als beste startup met een hoofdprijs van €100.000,- vandoor. Middels een WiFi router die automatisch geschikte apparaten in en om het huis herkent en met deze apparaten communiceert via een smartphone (of tablet) app, kan men bijvoorbeeld de verwarming, de lichten, het koffiezetapparaat en de gordijnen besturen. Ook is het mogelijk bepaalde acties aan apparaten te koppelen als het uitstellen van tuinsproeiers als er regen op komst is en automatische een melding ontvangen als een huisdier ongewenst het huis verlaat. Bekijk hier een video met meer informatie.

‘Evrythng’ is een ander interessant bedrijf dat zich presenteerde. Evrythng verbindt fysieke objecten aan digitale profielen. Deze profielen, genaamd ‘Active Digital Identities’, zijn vergelijkbaar met Social Media profielen. Dat wil zeggen: ze kunnen worden bijgewerkt en zijn in staat om informatie te delen. Hierdoor wordt het mogelijk individuele producten te personaliseren. Gedacht kan worden aan een medicijnbijsluiter die gepersonaliseerd is op de medische geschiedenis van een patiënt. Ook kunnen speciale acties en aanbiedingen worden gecommuniceerd als er (bijvoorbeeld middels een smartphone) interactie is tussen producten en bepaalde klanten. Aan deze ‘sociale objecten’ kunnen ook weer realtime beoordelingen en foto’s worden toegevoegd. Bekijk deze video.