Bij programmatic buying wordt er in real-time geboden op advertentieruimte om één consument één specifieke advertentie te tonen in één bepaalde context. Het is hierdoor een hele gerichte en efficiënte advertentie methode. De doelgroep kan namelijk zéér doeltreffend worden bereikt. De methode is de afgelopen jaren hard gegroeid. In het eerste half jaar van 2016 werd zelfs bijna tweederde van alle online display advertenties vertoond via programmatic buying.

Wat is programmatic buying?

Bij programmatic buying analyseren algoritmes het online gedrag van consumenten door middel van big data en cookies. Hierdoor kunnen er specifieke en relevante advertenties aan de consument worden getoond. Als een consument naar een webpagina met advertentieruimte navigeert, komt op de ‘exchange’ de advertentieruimte beschikbaar. Hier kunnen verschillende adverteerders real-time bieden op deze advertentieruimte. De advertentie van de hoogste bieder wordt getoond. Het gebruik van deze technologie zorgt ervoor dat de juiste boodschap aan de juiste persoon, op het juiste moment wordt getoond. Dit resulteert in gemiddeld meer dan 30% lagere CPA (kosten per acquisitie).

Veel gebruikte en efficiënte advertentie methode

In de eerste zes maanden van dit jaar werden er anderhalf miljoen online display advertenties geregistreerd. Bij tweederde van de online display advertenties werd gebruik gemaakt van programmatic buying. Op desktop was dit percentage wat minder, maar op mobiele apparaten lag het percentage zelfs nog iets hoger.

Niet alleen op webpagina’s is programmatic buying mogelijk, ook op sociale platformen is er advertentieruimte beschikbaar voor ‘real-time bidding’ (RTB). Op YouTube is er bijvoorbeeld video-advertentieruimte en ook Facebook heeft een eigen exchange.

Met programmatic advertising worden veel gegevens van de doelgroep inzichtelijk en de boodschap wordt hierop afgestemd. Dit maakt het een hele efficiënte manier van adverteren. Campagnes kunnen tevens worden samengevoegd tot één cross-campagne. Lessen uit het ene kanaal worden dan automatisch toegepast op het andere kanaal.

Programmatic advertising

Door middel van programmatic advertising is het mogelijk om klanten 24/7 én real-time te bedienen. Dit is erg belangrijk in deze tijd waar de klant(beleving) centraal moet staan en we hen naar ons toe moeten trekken. Want in concurrerende markten komen klanten meestal niet meer vanzelf.

Wilt u meer informatie of hulp bij programmatic buying? Neem dan contact met ons op, want wij helpen u graag! Stuur een bericht via ons online contactformulier of neem telefonisch contact op via +31 (0)10 – 73 70 738.