Uit onderzoek van Haas School of Business (Californië), uitgevoerd voor eBay, blijkt dat adverteren in zoekmachines niet altijd leidt tot meer verkopen. Toch kan het zogeheten Search Engine Advertising veel opleveren, mits op de juiste wijze toegepast. Is uw SEA-campagne niet goed ingericht, dan gaat dat zeker leiden tot onnodig hoge rekeningen. Onderstaand geeft online marketingbureau yndenz enkele basale tips voor een effectieve SEA-campagne.

Optimale zoekwoorden vinden

Er is door SEA-specialisten erg veel kritiek geuit op de resultaten uit het voornoemde onderzoek. Zo zouden de onderzoekers ineffectieve zoekwoorden hebben gebruikt en werden de SEA-campagnes niet gemonitord of geoptimaliseerd. Dit, terwijl het monitoren en optimaliseren van betaalde advertentiekanalen juist twee van de meest essentiële activiteiten zijn voor een succesvolle SEA-campagne.

Het kiezen van zo optimaal mogelijke zoekwoorden is overigens duidelijk de eerste stap in iedere SEA-campagne. Hiertoe zijn diverse handige (en gratis!) online tools voorhanden. Denk bijvoorbeeld aan de ‘zoekwoordplanner’ van Google AdWords. Deze applicatie geeft niet alleen inzicht in het geschatte zoekvolume op specifieke woorden, maar voorziet gebruikers tevens in suggesties voor mogelijke geschikte alternatieven.

Concurrentie op zoekwoorden

Het bepalen van de meest optimale zoekwoorden voor een SEA-campagne houdt niet op bij het selecteren van de woorden met het meeste zoekvolume. Ook dient namelijk rekening gehouden te worden met de ‘concurrentiekracht’ op de desbetreffende zoekwoorden. Hiermee bedoelen we dat er zoekwoorden bestaan waar door uw concurrentie al stevig op wordt geadverteerd, terwijl er evengoed woorden bestaan waarop uw concurrentie nog nauwelijks adverteert. Onder andere de zoekwoordplanner van Google AdWords kan u tonen hoe actief uw concurrentie adverteert op de diverse zoekwoorden. Om te bepalen welke zoekwoorden voor u het beste zijn, dient u dus rekening te houden met het zoekvolume, de concurrentiekracht en de prijs per advertentie. Dit, in relatie tot uw beschikbare budget.

Adverteren op uw eigen merk- of bedrijfsnaam

Adverteren op uw eigen merk- of bedrijfsnaam is in het merendeel van de gevallen niet de beste keuze. De reden hiertoe ligt erg voor de hand: op uw eigen merk- of bedrijfsnaam zult u namelijk al vaak de eerste positie bezetten in de organische zoekresultaten van zoekmachines. Kortom, u wordt op uw eigen na(a)m(en) al uitstekend gevonden. Wanneer u een bezoeker ook nog eens een advertentie aanbiedt als deze zoekt op uw merk- of bedrijfsnaam, dan bestaat de kans dat hij of zij op de advertentie in plaats van op het organische zoekresultaat klikt. Dit kost u onnodig geld.

Echter, als uw merk- of bedrijfsnaam een algemeen bekende term betreft die ook door andere concurrenten wordt verkocht, dan kan het juist wél verstandig zijn om op dat zoekwoord te adverteren. Ter illustratie kan worden gedacht aan het zoekwoord ‘luxaflex’. Ondanks dat dit woord een merknaam is, wordt de term door velen beschouwd als productnaam. Bezoekers die op zoek zijn naar zonwering zullen dus vaak ‘luxaflex’ invoeren in zoekmachines, terwijl zij niet zozeer naar dit specifieke merk zonwering op zoek zijn, maar eerder naar zonwering in het algemeen.

Hulp bij het opzetten van een SEA-campagne

Wilt u voorkomen dat u teveel gaat betalen voor uw SEA-campagne? Of dat deze niet het rendement gaat bieden dat u had verwacht? Neem dan vandaag nog contact op met online marketingbureau yndenz. Wij bieden u graag hulp bij het opzetten van uw SEA-campagne. Bel ons op telefoonnummer 010-7370738 of vul ons online contactformulier in!