Eerder schreven we al over de Featured Snippets van Google die tegenwoordig bij veel zoekopdrachten boven de organische zoekresultaten worden weergegeven. Een Featured Snippet is een stukje informatie van een website dat door Google prominent wordt uitgelicht bovenaan de pagina. Met behulp van deze speciale feature probeert Google vragen van gebruikers te beantwoorden in zo min mogelijk klikken.

Het is dan ook niet verrassend dat verschillende studies aantonen dat de weergave van Featured Snippets zorgt voor een daling van het aantal klikken op organische zoekresultaten. Uit recent onderzoek van meer dan 5.000 verschillende zoekresultaten blijkt namelijk dat er 18,5% minder vaak op organische zoekresultaten wordt geklikt als er een Featured Snippet op de pagina met zoekresultaten aanwezig is.

Wanneer worden Featured Snippets weergegeven?

Uit het eerder genoemde onderzoek blijkt tevens dat Featured Snippets vooral worden weergegeven wanneer er een informatieve zoekopdracht wordt uitgevoerd. Het betreft zoekopdrachten waaruit blijkt dat de gebruiker op zoek is naar meer informatie over een specifiek onderwerp. Denk bijvoorbeeld aan zoekopdrachten waarin de woorden ‘tutorial’, ‘how to’, ‘tips’, ‘voorbeelden’ of ‘ideeën’ worden gebruikt. Bij dergelijke zoekopdrachten werd de Featured Snippet in meer dan 53% van de onderzochte zoekopdrachten getoond door Google.

“Bij informatieve zoekopdrachten wordt een Featured Snippet in meer dan 53% van de gevallen getoond!”

Hoe kunt u profiteren van Featured Snippets?

Featured Snippets zorgen echter niet alleen voor een daling van het aantal klikken op organische zoekresultaten, maar kunnen u ook een unieke mogelijkheid bieden om op een zeer prominente plaats binnen de zoekresultaten te worden getoond. Wanneer uw website normaliter halverwege de eerste pagina van de zoekresultaten werd getoond en nu plots wordt uitgelicht als Featured Snippet, dan levert dit u in één klap een hoop extra exposure op. En, bovendien zal uw website profiteren van de extra klikken die via de Featured Snippet tot stand komen.

“Probeer gestructureerd antwoord te geven op informatieve zoekopdrachten van uw doelgroep.”

Om te profiteren van de voordelen van Featured Snippets is het van belang dat u content beschikbaar stelt die antwoord geeft op informatieve zoekopdrachten van uw (potentiële) klanten. Door deze content op uw website vervolgens duidelijk te structureren, vergroot u de kans dat Google de content in kwestie gaat uitlichten als Featured Snippet. Het structureren van content doet u door gebruik te maken van paragrafen in combinatie met duidelijke kopjes. Daarnaast kunt u overwegen om informatie stap voor stap te structureren in een genummerde lijst of om deze overzichtelijk weer te geven in een tabel. In de praktijk is immers gebleken dat deze drie weergaven van content de hoogste kans hebben om door Google te worden aangewend in Featured Snippets.

Verhoog uw online exposure met yndenz!

Wilt u zeker weten dat uw website optimaal zichtbaar is voor uw doelgroep? Weet dan dat de experts van yndenz u hierbij kunnen ondersteunen. Als geen ander zijn zij namelijk op hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van SEO, SEA en social media. En, ook Featured Snippets hebben voor ons geen geheimen meer. Veel van onze klanten profiteren op dit moment al van een sterk verbeterde online vindbaarheid als gevolg van Featured Snippets. Benieuwd naar hetgeen wij voor uw organisatie kunnen betekenen? Stuur ons een bericht via onze website of bel ons op telefoonnummer 010-7370738. Graag tot snel!