Online video advertising groeit gestaag. Video advertenties kunnen heel effectief zijn voor bijvoorbeeld branding, klantloyaliteit of interactie met de doelgroep. Uit onderzoek is dan ook gebleken dat 84% van de marketeers video advertising ziet als een steeds belangrijker element van de marketingmix. Vier op de tien marketeers maakt reeds gebruik van video advertenties en ruim 22% is van plan in het komende jaar video ads in te zetten.

Platforms voor video advertising

YouTube is na Google de grootste zoekmachine en natuurlijk hét platform voor online video advertising. Dit social media kanaal wordt hiervoor dan ook het meest gebruikt, namelijk door 86,4% van de marketeers. Facebook is met meer dan 81% ook populair voor deze vorm van adverteren. Bijna 65% adverteert via eigen kanalen, zoals de website. Met video’s adverteren op Instagram is sinds kort ook mogelijk. Op on demand platformen als RTL XL en Uitzending Gemist kan ook worden geadverteerd, al is dit wel iets minder populair. Maar om meer op te vallen zou het adverteren via deze kanalen juist een goede strategie kunnen zijn.

Video ads vs. tv-reclames

Hoewel er steeds meer geld besteed wordt aan video advertenties, verwacht 60% van de marketeers (nog) niet dat dit ten koste gaat van tv-reclames. Wel bekostigen veel marketeers video advertenties met een deel van het tv-budget. Ongeveer een derde gebruikt zelfs het gehele tv-budget voor online video marketing en het lijkt erop dat het niet te voorkomen is dat dit alleen maar meer gaat gebeuren.

Voordelen video advertenties

De ruime meerderheid van de (135) marketeers waaronder het onderzoek is uitgevoerd zijn positief over de mogelijkheden van video adverteren. De reden hiervoor is vooral de meetbaarheid van de advertenties en het gemak waarmee video’s zijn te integreren in online campagnes. Kenmerken als de vindbaarheid van online video’s, het gebruiksgemak van videoplatformen en de impact van video ads werden ook genoemd, maar scoorden iets minder hoog.

Nadelen video advertenties

Ruim 71% van de marketeers vindt de effectiviteit van video advertenties onvoldoende. Voor sommigen is de prijs een struikelblok, omdat de productie van het videomateriaal als duur wordt beschouwd. Voor 14% is het gebrek aan kennis van de mogelijkheden van video marketing momenteel nog een obstakel.

Meer weten over video advertising

Wilt u meer weten over video advertising? Bij yndenz adviseren wij u graag! Neem vrijblijvend contact op met een van onze specialisten via het online contactformulier of neem telefonisch contact met ons op via het telefoonnummer +31 (0)10 – 73 70 738.