Het is ook bij WhatsApp doorgedrongen dat veel bedrijven de berichtendienst gebruiken als onderdeel van hun klantenservice. Tot nu toe was WhatsApp volledig gericht op individuele gebruikers en was het voor bedrijven omslachtig om WhatsApp effectief in te zetten. Met WhatsApp Business moet daar nu verandering in komen. Deze versie van WhatsApp is specifiek ontwikkeld voor zakelijk gebruik. Op dit moment wordt WhatsApp Business door een select groepje bedrijven getest.

WhatsApp Business lost tekortkomingen WhatsApp op

De reguliere versie van WhatsApp is alleen via een omweg te gebruiken voor zakelijke doeleinden. Zo kan de betreffende app enkel worden geïnstalleerd met behulp van een mobiel nummer en zal dit nummer, naast het reguliere bedrijfsnummer, moeten worden vermeld op bijvoorbeeld de website van het bedrijf.

“Gebruik WhatsApp Business met uw eigen vaste bedrijfsnummer!”

Het moeten gebruiken van twee aparte telefoonnummers is een van de problemen die WhatsApp Business tackelt. De app kan namelijk gewoon worden gebruikt met het reguliere, vaste bedrijfsnummer. Doordat het een aparte app betreft, kunnen zakelijke en privégesprekken bovendien met hetzelfde toestel worden beantwoord, zonder dat de conversaties met elkaar zullen conflicteren.

Andere features van WhatsApp Business

Naast het gebruik van een vast, zakelijk nummer, voorziet WhatsApp Business bedrijven nog in een aantal andere opties die geen onderdeel uitmaken van de normale versie van WhatsApp. Zo krijgen bedrijven de mogelijkheid om een uitgebreid profiel in te vullen, waarbij ze ter illustratie hun eigen website én de sector waarin zij actief zijn kunnen vermelden. Deze informatie wordt vervolgens door WhatsApp geverifieerd, zodat het onmogelijk wordt om je zomaar voor te doen als zijnde een bedrijf.

“WhatsApp Business moet WhatsApp nog populairder maken.”

Bovendien krijgen bedrijven de mogelijkheid om een automatische boodschap in te stellen op het moment dat er niemand beschikbaar is om de chat te beantwoorden. Tot slot worden in een WhatsApp Business account uitgebreide statistieken met betrekking tot de chats bijgehouden. Alle extra features moeten ervoor gaan zorgen dat WhatsApp onder bedrijven even populair gaat worden als onder de huidige doelgroep.

Het potentieel van WhatsApp voor bedrijven

In vergelijking tot andere social media- en chatdiensten is WhatsApp in Nederland verreweg de meest gebruikte. Maar liefst 10,9 miljoen Nederlanders gebruiken WhatsApp, waarvan 7,8 miljoen op dagelijkse basis. Wereldwijd ligt het aantal gebruikers boven de 1 miljard. Niet op de laatste plaats om die reden is het dan ook bijzonder logisch om als bedrijf bereikbaar te (willen) zijn op WhatsApp.

Naast het gebruik van WhatsApp als klantenservice, biedt WhatsApp ook mogelijkheden om proactief (potentiële) klanten te benaderen. Uw klanten zouden zich bijvoorbeeld kunnen abonneren op een WhatsApp berichtenservice of u zou uw klanten via WhatsApp kunnen benaderen om zogeheten ‘user generated content’ in te sturen. In het laatste geval kunt u denken aan foto’s en video’s die door uw klanten zijn gemaakt en die u vervolgens weer kunt publiceren op de diverse social media kanalen waarop uw bedrijf actief is.

Gedegen advies van yndenz

Een online klantenservice is vandaag de dag niet meer weg te denken. Als bedrijf dient u zowel online als offline goed bereikbaar te zijn, want dat is wat uw klanten verlangen. Welke manier van online klantenservice bij uw bedrijf past, dat is onder andere afhankelijk van uw dienstverlening en uw (beoogde) doelgroep. Als online marketingpartner adviseren wij u graag. Neem hiertoe vrijblijvend contact met ons op via het online contactformulier op deze website of door te bellen met telefoonnummer +31 (0)10 – 73 70 738.

Blijf op de hoogte van het laatste online marketing nieuws!

Wilt u met regelmaat worden geïnformeerd over de meest actuele en relevante ontwikkelingen op het gebied van online marketing? Volg dan online marketingbureau yndenz op LinkedIn of Facebook!