De zoekfunctie op een website wordt steeds populairder, zeker onder de nieuwe generatie internetgebruikers. Door onder andere het massale gebruik van zoekmachines als Google, zijn we eraan gewend geraakt om snel te zoeken en daarmee precies te vinden wat willen vinden. Zeker wanneer een website veel inhoud bevat maakt een zoekbalk een groot verschil. Een goede zoekfunctie verhoogt overigens niet enkel de gebruiksvriendelijkheid, maar ook het conversiepercentage!

Jongeren zijn gewend aan prominente zoekbalk

Beheerders van websites proberen bezoekers vaak te verleiden met grafische elementen in opvallende kleuren en met commercieel krachtige teksten. Uit onderzoek blijkt echter dan een prominent aanwezige zoekfunctie net zo belangrijk is. Vooral jongere generaties zijn gewend aan dit element, dat zij kennen van websites zoals Google. Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat zij al snel naar de zoekfunctie grijpen wanneer zij iets zoeken op een website.

Zoeken steeds vaker verkozen boven navigeren

Uit onderzoeken die zijn uitgevoerd op het gebied van gebruiksvriendelijkheid, blijkt dat bezoekers het gebruik van een zoekbalk vaak verkiezen boven het navigeren door een website. Zelfs wanneer het antwoord op een vraag prominent aanwezig was binnen de menustructuur van een website, verkoos een groot gedeelte van de participanten een zoekopdracht boven het doorklikken op de website. Voor een optimale online ervaring is het daarom verstandig om een zoekfunctie prominent te tonen op uw website.

Website inrichten voor optimaal zoekgemak

Doordat jongere generaties zijn opgegroeid met zoekmachines zoals Google, zijn zij gewend om hun vragen te vertalen naar korte zoektermen. Zij zijn minder geneigd om naar diepere lagen van een website te navigeren. Site search is daarom belangrijk. Ontwikkelaars kunnen hierop inspelen door ervoor te zorgen dat de gehele website te bereiken is via de zoekfunctie. Daarnaast is het verstandig om veelvoorkomende zoektermen en synoniemen te koppelen aan relevante pagina’s. Op deze manier wordt voorkomen dat bezoekers afhaken omdat zij bepaalde content niet kunnen vinden. Want als potentiële klanten uw website verlaten omdat zij de gevraagde informatie niet kunnen vinden, is dat natuurlijk zonde. Een goed werkende zoekfunctie die opvalt is een redelijk simpele oplossing die u heel veel voordelen kan opleveren.

Richt uw website optimaal in met de hulp van yndenz

Bij de inrichting of optimalisatie van uw website moet u rekening houden met een groot aantal factoren, zo gebruiken jongeren uw website waarschijnlijk op een andere manier dan oudere bezoekers. Daarom is het verstandig om te zorgen voor een heldere sitestructuur én een prominent aanwezige zoekfunctie. De specialisten van yndenz hebben de kennis en ervaring om u te ondersteunen bij de optimale inrichting van uw website. Op deze manier weet u zeker dat u niks over het hoofd ziet en dat uw bezoekers zullen vinden wat zij zoeken. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden voor uw website te bespreken.