Op het moment dat er een tekst geschreven moet worden, met welk doeleinde dan ook, is het fundamenteel om te letten op de woordkeuze. Copywriting is daarom ook een vak op zich. Bezoekers willen zich graag welkom voelen en direct kunnen vinden wat ze zoeken. Onderstaand geven we enkele basale inzichten, tips en trucs.

Als een bezoeker op een website komt, dan wil deze zo snel mogelijk datgene kunnen doen waar hij of zij voor is gekomen. Dit doel kan bijvoorbeeld een aankoop zijn, het opzoeken van contactinformatie of het bekijken en vergelijken van producten. Een groot “Welkom!” dat ondersteund wordt middels een uitgebreide welkomsttekst is op geen enkele website gewenst. Het mag immers als een vanzelfsprekendheid worden beschouwd dat een bezoeker welkom is. U dient er als zodanig voor te zorgen dat de bezoekers op uw website zich welkom voelen, in plaats van hen enkel welkom te heten. Dit doet u door de bezoekers een duidelijke en gebruiksvriendelijke website voor te schotelen.

Om aan de wensen van de bezoeker te kunnen voldoen, moeten de hoofddoelen van de bezoeker prominent op uw homepage aanwezig zijn. Plaats dus geen uitgebreide nieuwsberichten of gepronk met cijfers op de voorpagina. Daarnaast genereert uw website meer conversie als deze ook volgens de logica van de bezoeker is ingedeeld. Zo zijn bijvoorbeeld de producten in een kledingwebshop niet voor niets gesorteerd op dames- en herenkleding, in plaats van op kleur of merk. Als u de grote lijnen qua indeling heeft uitgezet, dan kunt u zich bezighouden met het fijnmaziger definiëren van specificaties. Voor iedere website of webshop zijn de hoofdlijnen en specificaties anders. Vertrouw daarom vooral op intuïtie bij het indelen van uw website, omwille van het verbeteren van de usability.

Woorden die taalkundig hetzelfde betekenen, kunnen verschillend worden opgevat. Dit is het geval bij ‘want’ en ‘omdat’. Uit het promotieonderzoek van Anneloes Canestrelli, taalwetenschapper aan Universiteit Utrecht, blijkt dat men het woord ‘omdat’ in een zin opvat als een objectief causaal verband. Dit in tegenstelling tot het woord ‘want’, wat wordt ervaren als een subjectief oorzakelijk verband, waarin de mening van de spreker is verwerkt. Daarom wordt een zin met ‘omdat’ als betrouwbaarder beschouwd. Deze wetenschap kan zeer nuttig zijn bij het optimaliseren van een website! Ook de gekozen woorden op een call-to-action button zijn van groot belang. Deze moeten vragend, maar niet dwingend zijn. Vooral bij webshops bestaan er voor bezoekers veel drempels en twijfels alvorens men daadwerkelijk tot aankoop overgaat. De twijfels dient u zoveel mogelijk trachten weg te nemen. De drempels probeert u te verlagen. Als voorbeeld benoemen we het verplicht moeten aanmaken van een account, alvorens een kan worden bestelling geplaatst. Of het verplicht moeten invullen van een enorm lang formulier om in contact te kunnen treden met de organisatie achter de website of webshop. Maak dit formulier zo kort als mogelijk en laat bezoekers afrekenen zonder account. Pas ook op met woorden als ‘formulier’, ‘factuur’, ‘verplicht’, ‘moeten’ of ‘administratiekosten’. Deze hebben een negatieve associatie.

Het behouden van bezoekers en het ervoor zorgen dat ze weer terugkomen, is een complex onderwerp. Plaats op de bedank-pagina dan ook vooral iets persoonlijks, iets geruststellends, een handige tip of korting. Hiermee zorgt u ervoor dat een positieve ervaring in het geheugen van uw klanten blijft hangen. Veel websites gebruiken uit conversieoogpunt ook een nieuwsbrief, waarvoor bezoekers zich kunnen aanmelden (of zelfs automatisch worden aangemeld wanneer ze een aankoop hebben gedaan). Omdat niemand zit te wachten op willekeurig nieuws, dient u uw nieuwsbrieven dus relevant te houden. Benoem bijvoorbeeld bij de aanmeldoptie voor uw nieuwsbrief wat de voordelen zijn van aanmelden, of welke fantastische kortingen er zullen worden geboden. Wees vooral niet te bescheiden.

Heeft u moeite met het schrijven van teksten, het bereiken van conversies, of weet u niet goed hoe u uw website kunt optimaliseren? Neem dan nu contact met ons op en ontvang gratis en vrijblijvend een QuickScan van uw website!