Google heeft opnieuw updates voor Google Analytics 4 aangekondigd. Een datum waarop Universal Analytics zal verdwijnen zit nog niet in deze nieuwe aankondiging, maar het taalgebruik wijst er wel op dat hier rekening mee gehouden moet worden. Daarnaast zijn er dus ook een aantal nieuwe features aangekondigd. We vertellen u alles wat u moet weten in dit nieuwsbericht.

Integratie met Google Search Console

Google heeft een integratie met Google Search Console in Google Analytics 4 gebouwd. Dit maakt het eenvoudiger om data van Google Search Console in Google Analytics 4 te zien. Zo kunt u nu in GA4 de rankings van uw websites en de klikken op bepaalde zoekwoorden zien. Dit zorgt ervoor dat u niet meer zowel Search Console als Analytics nodig heeft om al uw data te zien. In plaats daarvan kunt u dit in GA4 terugvinden.

Nieuwe attributiemodellen voor conversies

In Google Analytics 4 worden conversies ook op een andere manier gemeten. Waar voorheen het ‘laatste klik model’ werd gehanteerd en een conversie werd toegeschreven aan de laatste advertentie waarop de klant had geklikt, heeft Google nu nieuwe attributiemodellen geïntroduceerd voor conversies. Deze zijn meer gebaseerd om de volledige reis die een klant richting een conversie legt in beeld te brengen. Met deze attributie wordt dus krediet gegeven aan de verschillende advertenties, klikken en factoren die een gebruiker tegenkwam tijdens zijn reis om de conversie te voltooien.

“Met de nieuwe attributen zijn wordt krediet gegeven aan de verschillende advertenties, klikken en factoren die een gebruiker tegenkwam tijdens zijn reis om de conversie te voltooien.”

Ontbrekende data opvullen door machine learning

Door de strengere wetgeving ligt ontbrekende data op de loer, bijvoorbeeld door het weigeren van cookies door bezoekers. Het is natuurlijk zonde als de data in Google Analytics hierdoor niet compleet is. Google heeft hier ook een oplossing voor geïntroduceerd. Door middel van machine learning kan Google nu berekenen waar bepaalde conversies waarschijnlijk vandaan komen en deze toekennen aan de juiste kanalen.

Blijf op de hoogte van de laatste Google Analytics 4 updates

Het is nog niet duidelijk wanneer de overstap precies gemaakt zal moeten worden naar Google Analytics 4. Google raadt wel aan GA4 nu al als uw primaire analytics oplossing te gaan gebruiken. Wanneer er meer bekend is over de definitieve overgang naar GA4 leest u dat uiteraard hier, evenals alle andere updates op dit gebied.

Web analytics uitbesteden aan yndenz

Heeft u niet de tijd en/of kennis om de overstap naar Google Analytics 4 zelf te maken? Bij yndenz kunnen we u hierbij helpen. Wij hebben specialisten in dienst die u kunnen helpen met onder andere web analytics, conversie optimalisatie en Search Engine Advertising. Wilt u hier meer over weten? Schroom dan niet om vrijblijvend contact met ons op te nemen.