Vanaf juni 2022 vindt er een verschuiving plaats op het gebied van online advertenties. Google gaat de functie van ‘expanded text ads’ (ETA) veranderen naar ‘responsive search ads’ (RSA). Vanaf juni is het enkel mogelijk om bestaande ETA’s te hervatten, pauzeren of verwijderen. Het is dan niet langer mogelijk om een ETA aan te maken. Maar dat is ook niet langer nodig!

Het nieuwe ‘responsive search ads’ format

Zoals de naam al aangeeft betreft het nieuwe format een advertentie die responsief is met de zoekwoorden van de gebruiker. Dit houdt dus in dat de advertentie zich aanpast aan hetgeen wat de gebruiker precies opzoekt.

Bij elke advertentie kunnen er 15 verschillende titels en 4 verschillende beschrijvingen worden ingevoerd. Hierbij zoekt Google de meeste passende combinatie om weer te geven aan de juiste gebruiker. De titels mogen bestaan uit 30 karakters, de beschrijving uit 90 karakters. Google bepaalt tegelijkertijd ook hoe vaak de combinaties vertoond worden. Hierbij kunt u wel kiezen in welke positie de titels en beschrijvingen getoond worden, waarbij 3 combinaties de limiet is. Op moment van schrijven laat Google 2 ETA’s en 1 RSA zien per pagina.

Met de Responsive Search Ads wordt de combinatie van de meest passende titel en beschrijving aan de juiste gebruiker weergegeven.

Houd er rekening mee dat het runnen van meerdere RSA’s binnen een advertentiegroep niet gewaardeerd wordt. Zo gaan de advertenties elkaar namelijk in de weg zitten. Daarnaast is het ook niet meer nodig, aangezien de advertentie zich al aanpast aan verschillende situaties.

De sterkte van uw RSA wordt door Google beoordeeld als zwak, gemiddeld of sterk. Echter rekent Google de advertentie niet af op deze criteria. Zo kunt u vertrouwen op de informatie van de itemcombinaties op basis van uw advertentieprestaties. Het nieuwe format laat de conversies in verband met de advertenties niet zien. Er is dus helaas niet te zien welke combinaties de meeste conversies binnenhalen. Wel is te zien welke combinaties de meeste impressies hebben.

Het schrijven van een RSA

Het schrijven van een RSA gaat u meer tijd kosten dan een ETA. Probeer bijvoorbeeld een brainstormsessie waarbij u nadenkt over de juiste USP’s, overtuigende CTA’s en concentreer u op de voordelen van uw advertentie. Kies vervolgens de juiste titels en beschrijvingen die uw doelgroep het meest aan zullen spreken. Het klinkt simpel, maar hier gaat meer tijd inzitten dan u denkt.

Let op de koppen

De effectiviteit van de advertenties neemt sterk toe wanneer er zoekwoorden in titels gebruikt worden. Over het algemeen is het hierbij aangeraden om 6 a 7 koppen aan te maken. Dit zorgt voor een groot aantal advertentievertoningen. De automatische invulling van Google voor deze advertentiegroepen kan vaak te breed zijn voor wat u daadwerkelijk wilt bereiken. Pas deze dus altijd aan met de daadwerkelijke zoekwoorden.

Er zal flink meer tijd gaan zitten in het opstellen van de nieuwe advertenties, maar dat is het meer dan waard.

Pin uw advertenties

Vanaf heden kunnen bepaalde titels en beschrijvingen gepind worden. Deze worden dan vastgezet op een bepaalde positie, waarbij ook meerdere pins op dezelfde positie mogelijk zijn. Dit kan handig zijn wanneer er bepaalde huisstijlregels nageleefd moeten worden. Ook worden er vaak twee titels weergegeven, pin daarom de belangrijkste informatie in deze twee posities.

Het nieuwe normaal

Verandering is nooit makkelijk. Het nieuwe RSA-format snakt naar meer creativiteit en zal meer inspanning vragen dan het voormalige format. Dit zal echter helpen in het opkrikken van het verkeer naar uw website, en daarmee ook meer conversies en omzet genereren. Gelukkig kunnen wij u hierbij helpen. Neem vrijblijvend contact op met een van onze online marketeers voor onze hulp. We helpen u op het gebied van onder andere SEO, SEA en website ontwikkeling. Streef uw concurrentie voorbij!