Uit een onderzoek van de Chief Marketing Officer Council blijkt dat wereldwijd 67% van de ondervraagde marketeers e-mail marketing als de meest effectieve vorm van marketing beschouwd. Ook in Nederland blijft e-mail marketing populair. De Nationale E-mail Benchmark vermeldt bijvoorbeeld dat in 2012 bij 50% van de ondervraagde organisaties het budget voor e-mail marketing gelijk is gebleven, terwijl dit budget bij 41% is gestegen.

Hiermee is e-mail marketing niet de grootste stijger. Bij twee andere online marketing onderdelen, namelijk Social Media marketing en Search Engine Optimization (SEO), steeg het budget ten opzichte van vorig jaar met respectievelijk 54% en 46%.

Een andere conclusie die uit de Nationale E-mail Benchmark, gebaseerd op 130.477 verzonden e-mailings en 1,15 miljard verzonden e-mails, kan worden getrokken is dat e-mail marketing campagnes een steeds hogere mate van ‘engagement’ en relevantie krijgen. Zo worden 55,9% van de e-mailings verzonden in een oplage van minder dan 1.000 e-mails en worden opmaak en content cruciaal beschouwd voor een succesvolle e-mail marketing campagne. Dit alles met als doel een hoger openingspercentage te genereren dan het huidige gemiddelde van 40,23%.

De Benchmark vermeldt ook dat 18,8% van de mailings B2B is gericht, tegenover 81,2% B2C. Tevens is donderdag de populairste verzenddag, op de voet gevolgd door dinsdag. Ook is er een trend zichtbaar in het lead generatie proces. 70% van de organisaties combineert tegenwoordig namelijk in één campagne e-mail marketing en Social Media. Dit percentage is hoger dan een jaar geleden (62%). Deze combinatie dient vooral om een groter bereik te genereren en het werven van fans en volgers te stimuleren.