E-mail is een zeer belangrijk kanaal om in contact te komen én blijven met (potentiële) klanten. Hierdoor is het voor de afdeling marketing en communicatie een waardevol communicatiemiddel om een boodschap over te brengen naar de doelgroep. Social media berichten kunnen immers makkelijk worden gemist, terwijl een e-mail (bijna) altijd de inbox van de ontvanger bereikt. Toch wordt e-mailmarketing niet altijd juist en effectief ingezet. Onderstaande tips kunnen ervoor zorgen dat u beter zichtbaar wordt bij de ontvangers.

“Met e-mailmarketing kan eenvoudig een boodschap worden overgebracht naar de doelgroep.”

1. Testen

Met diverse e-mailmarketingtools is het mogelijk om e-mails te testen. Probeer verschillende onderwerpregels, afzenders en tijdstippen uit om te kijken welke variant het beste scoort. Belangrijk is wel dat hiervoor een strategie wordt opgesteld en dat het niet ad hoc wordt gedaan. Stel een hypothese op, test deze vervolgens en gebruik de winnende variant in de volgende nieuwsbrief. Monitor ook of de resultaten van de testen statisch significant zijn of dat de resultaten op toeval berusten.

2. Pas profielverrijking toe

Zorg ervoor dat u zo veel mogelijk weet over uw ontvangers. Dit maakt het namelijk makkelijker om relevante inhoud voor de nieuwsbrief te maken. Er zijn meerdere manieren om meer te weten te komen over uw ontvangers. Vraag bijvoorbeeld om meer informatie bij het aanmeldproces, in een bevestigingsmail of in een reguliere nieuwsbrief. Ook kan een poll of enquête goed werken. Natuurlijk is het koppelen van het CRM-systeem met het e-mailmarketingsysteem ook een goede manier om ontvangers met informatie uit het klantsysteem te verrijken.

3. Ben zichtbaar op meerdere devices en clients

Het kan zo zijn dat uw nieuwsbrief er goed uit ziet op uw computer, maar dat deze op een ander apparaat of e-mailclient (zoals Hotmail, Gmail en Outlook) er heel anders uit komt te zien. Zorg er dus voor dat uw nieuwsbrief op alle devices en clients naar behoren werkt en eruitziet zoals gewenst. Tools als Litmus en E-mail on Acid kunnen hierbij helpen.

“Zorg ervoor dat de nieuwsbrief er op alle devices goed uit komt te zien.”

4. Zorg voor een goede aflevering

Klanten zitten natuurlijk niet te wachten op spam en phishing-mails. Voorkom dat u op de zwarte lijst komt door echt alleen te mailen naar uw klantenbestand en degenen die toestemming hebben gegeven. Stel daarnaast DMARC, Sender ID en DKIM in om de aflevering van mails te optimaliseren en zorg voor SPF-records om te laten zien welke servers mails kunnen versturen namens een bepaalde domeinnaam.

5. Gebruik een professionele tool

Maak gebruik van een professionele tool voor e-mailmarketing en test geregeld of de tool die u gebruikt nog aan uw huidige wensen en eisen voldoet. Bovendien is het belangrijk de ontwikkelingen op het gebied van e-mailmarketing goed in de gaten te houden, omdat dit landschap veel en vaak kan veranderen. Tools met uitgebreide mogelijkheden en een goede doorontwikkeling zijn Copernica, Clang en Spotler.

E-mailmarketing met behulp van yndenz

Wilt u graag meer weten over e-mailmarketing of wilt u e-mailmarketing graag uit handen geven? Weet dan dat full service online marketingbureau yndenz u hier graag bij ondersteunt. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op door te bellen naar telefoonnummer +31 (0)10 – 73 70 738 of door een bericht te sturen via het online contactformulier op de website.

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte gehouden worden van tips, trends en updates op gebied van online marketing? Dan kunt u ons volgen op LinkedIn of Facebook! Hier plaatsen wij regelmatig nieuwsberichten over uiteenlopende relevante en actuele online marketing onderwerpen.

Heeft u zelf een specifiek onderwerp waar u graag meer over wilt weten? Stuur dit dan gerust door naar nieuws@yndenz.com en wie weet behandelen wij uw onderwerp uitgebreid in een volgend artikel!