De meeste clichés aangaande het ontwerpen van logo’s zijn wel bekend: een goed logo is tijdloos, iconisch en memorabel. Maar hoe bereik je dat? Een logo heeft tijd nodig om iconisch en memorabel te worden. En tijdloosheid is niet vooraf te bepalen. Gelukkig zijn er verscheidene tips om een logo zo effectief mogelijk te laten zijn. Het ontwerpproces volgt drie stappen: het vooronderzoek, het daadwerkelijke ontwerpen en het afronden. Iedere stap is essentieel!

Vooronderzoek logo

Het perfecte logo komt helaas zelden uit de lucht vallen en komt tot stand met horten en stoten. Om het ontwerpproces toch zo snel en efficiënt mogelijk te laten verlopen, is een gedegen vooronderzoek een must.

–>Logo’s van concurrenten

Veel logo’s lijken, tenminste qua stijl, op die van concurrenten in dezelfde branche. Dit is met een reden. Men streeft bij het publiek herkenbaarheid na voor wat betreft de aangeboden producten of diensten. Dit betekent overigens niet dat elke meubelzaak een stoel of bank in haar logo heeft (of zou moeten hebben). Wel is het aanbevelenswaardig om te inventariseren welke (stijl)elementen veelvuldig door concurrenten worden toegepast. Deze input kan vervolgens worden gebruikt bij het ontwerpen van uw eigen logo.

–>Stijl van de onderneming

Er is vaak een duidelijke reden dat logo’s van ondernemingen in dezelfde branche op elkaar lijken. Logo’s van advocaten hebben een serieuze look and feel, terwijl sportscholen juist een indruk van energie en activiteit nastreven. Bedenk goed op welk vlak uw onderneming zich onderscheid van alle andere (soortgelijke) ondernemingen en hoe u dit onderscheid kunt verwerken in het ontwerp van uw logo. Ter illustratie kan gedacht worden aan onderscheid in het gebruik van kleur, vorm (rond of juist hoekig) en mate van abstractie.

Ontwerpen van het logo

Nu het moment is aangebroken om daadwerkelijk te starten met het ontwerpen van uw logo, dient u tenminste de onderstaand beschreven zaken in acht te nemen. Vergeet daarbij niet voorbij te gaan aan de reeds eerder besproken punten in dit artikel.

–> Begin in zwart/wit

Het is belangrijk om u in het ontwerpproces slechts op één ding tegelijk te concentreren. Begin daarom het ontwerpen van uw logo in zwart/wit of grijstinten. Hierdoor zorgt u er enerzijds voor dat de vorm van uw toekomstige logo sterker naar voren komt en is het anderzijds eenvoudiger om aandacht te schenken aan de negatieve ruimte. Voorkom bovendien dat er tussen de lijnen van uw logo ongewenste vormen ontstaan. Of, gebruik deze ruimte(n) juist op een creatieve wijze om er toepasselijke verrassingen in te verstoppen. Tot slot moet u niet vergeten om te bewerkstelligen dat uw logo ook in grijstinten herkenbaar is.

–> Zorg voor actief design

Met een actief design wordt bedoeld dat er beweging of leven lijkt te zitten in een logo. Het integreren van levende wezens (dieren of mensen) helpt in het ‘tot leven laten komen’ van een logo. Degelijke actieve designelementen worden door veel mensen gewaardeerd. Ook al is deze waardering vaak in hun onderbewustzijn. Probeer daarom bijvoorbeeld eens te experimenteren met speelse vormen, dierenprints of stijlelementen die beweging insinueren. Onlangs heeft Social Media netwerk Twitter nog haar logo aangepast. Het welbekende vogeltje is iets gekanteld, waardoor het tegenwoordig naar boven lijkt te vliegen in plaats van enkel vooruit.

–> Kleur toevoegen

Nu de vorm is bepaald, kunt u kleur gaan toevoegen aan uw logo. Bedenk dat er vele mogelijkheden bestaan om uw logo kleur te geven. Zo kunt u één of meerdere kleuren voorzien van een gradiënt (kleurverloop) of andere effecten waardoor uw logo meer diepte gaat bevatten. Verlies overigens nooit de eerder genomen beslissingen uit het oog aangaande de stijl die bij uw onderneming past.

Afronden van het logo

Alvorens u uw logo in de praktijk gaat doorvoeren, is het cruciaal te controleren of uw logo in alle situaties optimaal naar voren komt. Om die reden moeten de volgens tips ter harte worden genomen.

–> Toepasbaarheid logo

Uw logo gaat waarschijnlijk worden gebruikt op veel verschillende plaatsen (briefpapier, enveloppen, visitekaartjes, website, presentaties, et cetera) en in verschillende groottes. Daarom is het verstandig om er zorg voor te dragen dat uw logo herkenbaar of leesbaar is op bovengemiddeld grote of kleine vlakken, in grijstinten en op verschillende kleuren achtergronden. Als vanzelfsprekend wenst u dat uw logo een behoorlijke tijd meegaat, dus houd ook toekomstige toepassingen in het achterhoofd. Gedacht kan worden aan toepassingen op bestelbusjes, billboards en app-iconen.

–> Tijdloosheid logo

Het is nooit vooraf te voorspellen of een logo tijdloos is en zal blijven. Houdt u uw logo echter vrij simpel, dan stimuleert u daarmee de houdbaarheid. Kies daarom ook niet snel voor een design dat mode-gevoelig is, maar eerder voor een meer conservatief ontwerp.

–> Voorkom een controversieel logo

Afhankelijk van de kaders (branche en doelgroep) waarbinnen uw organisatie opereert, moet rekening worden gehouden worden met culturele betekenissen van kleuren, vormen en symbolen. Zo is in Westerse culturen ‘wit’ de kleur van helderheid en vrede, terwijl in sommige Aziatische landen dit juist de kleur is van de dood.

Sterk logo ontwerpen

Wilt u hulp bij het ontwerpen van een goed logo? Of wilt u het gehele ontwerpproces uit handen geven? Neem dan contact op met online marketingbureau yndenz, wij helpen u graag verder!