Nog niet heel lang geleden wijzigde Google de layout van de zoekresultatenpagina wat grote invloed had op de weergave van AdWords advertenties. En nu komt Google alweer met een nieuwe AdWords-update: Expanded Text Ads (ETA’s). Wederom een grote verandering waarbij bijna 50% meer tekstruimte beschikbaar is in Google advertenties. Een belangrijke update met grote gevolgen voor adverteerders, maar ook voor de organische resultaten. Wat gaat er precies veranderen en wat betekent dit voor u als adverteerder?

Wat zijn ETA’s?

Om goed te kunnen zien wat er precies gaat veranderen, laten we allereerst de opbouw van de huidige advertenties zien. Momenteel wordt het volgende format aangehouden voor de AdWords tekstadvertenties:

  • Kop: 25 tekens
  • Beschrijvingsregel 1: 35 tekens
  • Beschrijvingsregel 2: 35 tekens
  • Zichtbare URL: 35 tekens

Uit ervaring weten wij dat het soms een lastige klus is om een goede en pakkende advertentie te schrijven binnen bovenstaande limieten. Momenteel worden de ETA’s getest in de bèta-omgeving. Wanneer alles wordt doorgevoerd zijn er binnenkort de volgende regels:

  • Kop 1: 30 tekens (5 extra tekens)
  • Kop 2: 30 tekens (extra kop erbij)
  • Beschrijvingsregel: 80 tekens (in totaal 10 tekens extra)
  • Beschrijvingsregel 2: komt te vervallen
  • Zichtbare URL: wordt automatisch zichtbaar vanuit de uiteindelijke URL. Er is ook een optie om de URL handmatig aan te passen met de 2 path invulvelden (15 tekens per veld).

Wat zijn de gevolgen?

De nieuwe advertenties bieden een stuk meer tekstruimte vergeleken met de huidige advertenties. Logischerwijs worden de advertenties dus groter. Bovendien zullen de tekstadvertenties steeds relevanter worden door de komst van een tweede kop waar meer zoekwoorden in kunnen worden verwerkt. Er kan meer vertelt worden in de advertenties dus Google kan nog betere resultaten tonen aan haar gebruiker. En, relevantere advertenties zullen ook zeker invloed hebben op de click-through rate (CTR). Google verwacht hierin zelfs een stijging van 20%.

Impact op de organische resultaten

De nieuwe layout van de resultatenpagina zorgde er in februari voor dat er in plaats van 3 advertenties, 4 AdWords advertenties werden getoond bovenaan de pagina. Hierdoor werden de organische resultaten wat naar beneden gedrukt. Een Expanded Text Ad neemt nóg meer ruimte in beslag waardoor de organische resultaten weer iets verder naar beneden worden gedrukt. Goede SEO-optimalisatie wordt dus nog belangrijker, want waar voorheen werd gestreefd naar een positie in de top 10, is nu vooral de top 3 erg belangrijk.

Hulp bij Expanded Text Ads

Momenteel bevinden de Expanded Text Ads zich nog in de testfase. De uitrol van de definitieve ETA’s in Nederland verwacht Google in juli dit jaar. Wilt u meer weten over deze AdWords update? Neem contact met ons op via het online contactformulier, wij beantwoorden graag uw vragen! Wij zijn ook telefonisch te bereiken via het telefoonnummer +31 (0)10 – 73 70 738..