Een datum is nog niet bekend, maar wel is duidelijk dat iedereen de overstap zal moeten maken naar Google Analytics 4. Maar wat zullen de grootste veranderingen nu precies zijn? De gegevens worden anders verzameld, anders opgeslagen en anders weergegeven. Dit zal in het begin wennen zijn, maar GA4 zal wat betreft informatie een stuk uitgebreider zijn dan zijn voorgangers. Dit wordt mogelijk gemaakt door een drietal nieuwe technieken waar Google de afgelopen jaren aan gewerkt heeft. In dit nieuwsbericht zullen wij deze technieken toelichten.

1. Google Analytics 4 – Firebase Analytics

De eerste techniek is Firebase Analytics. Dit is een pakket producten voor de ontwikkeling van mobiele apps die Google in 2014 heeft overgenomen. Bij Firebase Analytics wordt gebruik gemaakt van iets dat het “event-driven data model” wordt genoemd. Hiermee kan het gedrag van bezoekers beter beschreven en de betrokkenheid beter gemeten worden. Firebase vormt uiteindelijk de basis voor Google Analytics 4. Dit houdt in dat de gegevens die worden geregistreerd op zowel de website als op de mobiele apps nu een opzet delen, en dus makkelijker samen zijn in te zien.

2. Google Analytics 4 – Google Signals

De tweede techniek waar Google Analytics 4 op gebouwd wordt, is Google Signals. Waarschijnlijk klinkt deze term u niet geheel onbekend. Dit is namelijk de identiteitssoftware die Google-accounts gebruikt om ingelogde gebruikers te herkennen. Deze methode wordt momenteel achter de schermen ook al gebruikt door Google om doelgroepen te creëren. Door deze functie in te bouwen in GA4 kunnen gebruikers straks herkend worden, ook wanneer ze op verschillende apparaten of browsers uw website bezoeken. Zo kunt u beter de klantreis van uw bezoekers in beeld brengen. Google Signals werkt alleen bij bezoekers die advertentiepersonalisatie hebben ingeschakeld.

“Google Analytics 4 kan gebruikers straks herkennen, ook wanneer ze op verschillende apparaten of browsers uw website bezoeken.”

3. Google Analytics 4 – Global Site Tag

Als derde en tevens ook laatste techniek wordt Google Analytics 4 gebouwd op de Global Site Tag. Het voordeel van deze techniek is dat u wijzigingen kunt aanbrengen binnen de gebruikersinterface, die de code verandert die op uw website gebruikt wordt. Zo kunt u met GA4 bijvoorbeeld een functie inschakelen om bij te houden wanneer gebruikers een YouTube video afspelen. Deze code kunt u gemakkelijk op uw website plaatsen, zonder een wijziging in Tag Manager door te voeren.

Online marketing uitbesteden aan yndenz

Dit zijn allemaal nieuwe technieken die veel voordelen met zich meebrengen. Maakt u momenteel al gebruik van Google Universal Analytics en vindt u het spannend om de overstap te maken? Wij van yndenz kunnen u hierbij helpen! Onze ervaren online marketeers kunnen dit volledig of gedeeltelijk voor u uit handen nemen. Wij bieden onder andere Web Analytics aan om al uw data te analyseren. Daarnaast kunnen wij u ook helpen met Lead Management en Conversie Optimalisatie. Neem vooral contact met ons op als u vragen heeft en wij staan u graag te woord.