Google Analytics is een gratis dienst van Google die gebruikt kan worden om statistieken van een website of webshop bij te houden en om de hieruit voortvloeiende data vervolgens te analyseren. Google Analytics werkt met behulp van een stukje JavaScript in de broncode van de website in combinatie met een cookie op de computer van de gebruiker. Vervolgens worden statistieken zoals het aantal bezoeken, het aantal bekeken pagina’s en de gemiddelde tijd die wordt doorgebracht op een website bijgehouden. Een groot aantal bedrijven gebruikt inmiddels Google Analytics voor hun website, maar wij merken dat er vaak nog veel onduidelijkheid bestaat over de diverse mogelijkheden van deze tool.

Google Analytics vertalen naar concrete informatie

Om concrete informatie over het presteren van een website of webshop uit Google Analytics te kunnen halen, is het belangrijk om doelen en conversies in te stellen. Wanneer dit is gebeurd, houdt Google Analytics het bij wanneer bezoekers op uw website een actie uitvoeren die waardevol voor u is. Dit kan bijvoorbeeld het invullen van een contactformulier zijn, een inschrijving voor een nieuwsbrief of het voltooien van een bestelling. Doelen kunnen voor elke fase van het conversieproces worden ingezet. Ter illustratie kunt u een doel instellen voor bezoekers die zich aan het oriënteren zijn en die derhalve langer dan een vooraf gedefinieerde tijd op uw website zijn geweest. Of die meer dan een bepaald aantal pagina’s hebben bekeken, maar vervolgens nog niet zijn geconverteerd.

“Het instellen van doelen en conversies kan waardevolle nieuwe inzichten genereren, waaruit opvolgend concrete acties kunnen worden bepaald.”

Google Analytics data rapporteren

Vervolgens is het belangrijk om de informatie uit Google Analytics op een overzichtelijke wijze te rapporteren, zodat de verzamelde data kan worden gebruikt om de effectiviteit van uw website te meten en om concrete verbeteringen op uw website door te voeren. U doet dit door de data uit Google Analytics op een logische wijze te segmenteren. Zo kunt u bijvoorbeeld het aantal conversies weergeven op basis van de verschillende kanalen die bezoekers naar uw website leiden. Als zodanig kunt u de resultaten van inspanningen op het gebied van organisch verkeer, betaald verkeer, social media en e-mailmarketing vergelijken. Door een concrete waarde toe te kennen aan conversies kan bovendien de return-on-investment (ROI) voor ieder afzonderlijk kanaal worden berekend en kunt u bepalen op welke kanalen u uw inspanningen het beste kunt richten.

Verschillende toepassingen voor Google Analytics

Naast het meten van de algemene effectiviteit van uw website kan Google Analytics ook voor vele andere doeleinden worden ingezet. Zo kunt u bijvoorbeeld de effectiviteit van specifieke content meten door landingspagina’s te vergelijken op basis van belangrijke statistieken zoals het aantal bezoeken, de bezoekduur en het aantal conversies. Daarnaast kan Google Analytics tevens worden gebruikt om foutmeldingen die plaatsvinden op een website bij te houden of om knelpunten in uw conversieproces bloot te leggen.

Enkele algemene tips voor het gebruik van Google Analytics:

  • Bepaal vooraf welke vragen de data uit Google Analytics dient te beantwoorden;
  • Implementeer op basis van deze vragen uw doelen en conversies;
  • Analyseer de data op een manier die het mogelijk maakt om het conversieproces te verbeteren;
  • Vertrouw nooit alleen op kwantitatieve data, maar vraag ook kwalitatieve feedback aan gebruikers.

Web analytics door yndenz

Heeft u specifieke vragen over de performance van uw website of bent u benieuwd hoe uw website in het algemeen presteert? Dan kunnen de specialisten van yndenz u hierbij helpen. Op uw verzoek kunnen zij Google Analytics voor u implementeren en de gegenereerde data voor u analyseren en rapporteren. Daarnaast is het eveneens mogelijk om een QuickScan aan te vragen, om zo een globaal beeld te krijgen van de conditie van uw website op het gebied van online marketing. Vragen met betrekking tot dit nieuwsbericht kunt u stellen via ons online contactformulier of door ons te bellen op telefoonnummer 010-7370738.